Let op met deze 20 giftige planten voor honden!

Hond in een veld met giftige planten|Dieffenbachia plant op een vensterbank|Oleander plant in de zon|Zamioculcas plant op een tafel in de living|Voorjaarsbloeiende krokussen
Odile Geirnaert
10 maart 2022
3 min. leestijd

Hou jij van groen in huis of in je tuin, maar heb je ook een hond? Dan wil je vast weten welke nu precies giftige planten voor honden zijn. Wij hebben daarom grondig onderzoek uitgevoerd. Scroll zeker verder, want in deze blog ontdek je welke 20 giftige planten geen match zijn voor je huisdier!

Dit zijn 20 giftige planten voor honden

Vandaag de dag zijn vooral kamerplanten hip, maar buitenplantjes zijn ook nog steeds alomtegenwoordig. Daarom geven we hieronder een overzicht van allerlei soorten giftige planten voor honden én wat er met je hond gebeurt wanneer hij zijn tanden erin zou zetten.

1. Aloë vera

Een hond zal deze exotische plant niet meteen opeten, maar eens vlug proeven kan al spijsverteringsproblemen opleveren. De grootste boosdoener is de stof saponine. Andere symptomen van saponinevergiftiging zijn lusteloosheid, spierkramp, minder eetlust, kwijlen en hartkloppingen.

2. Stinkende gouwe (goudsblad)

Als je je afvraagt of stinkende gouwe giftig is voor honden, dan is het antwoord: ja, goudsblad is een uiterst giftige plant voor honden. Dat zou je niet zeggen als je zijn lieflijk goudgeel uiterlijk ziet. Hou je hond goed in de gaten rond deze bloem, want de symptomen zijn niet van de poes: bloederige ontstekingen in het maag- darmkanaal, duizeligheid, sufheid en in extreme gevallen zelfs dood.

3. Dieffenbachia

Dit kind van het Amazonegebied ziet er interessant uit met zijn opvallende bladtekening. Toch is de dieffenbachia een giftige plant voor honden. Want als je hond op de bladeren zou kauwen, kan hij daar lelijke en pijnlijke brandwonden van krijgen. Ook bestaat de kans dat hij ervan moet overgeven. Te vermijden dus!

Dieffenbachia plant op een vensterbank
Je hond hou je best ver weg van de dieffenbacchia, een giftige plant voor honden

4. Ficus

Positief aan de resistente ficus: het is een erg onderhoudsvriendelijke kamerplant. Maar zet je hond er zijn tandjes in, dan krijgt hij al snel spijsverteringsproblemen en huidirritatie. Ook deze plant is dus giftig voor honden!

5. Papaver (klaproos)

Is papaver giftig voor honden? Het antwoord: ja, ook papaver is een giftige plant voor honden. Met name dan de onrijpe zaadjes! Laat je nieuwsgierige huisdier hier dus niet aan knabbelen, want hij zal last krijgen van zijn ademhaling en een verzwakte hartslag.

6. Sanseveria

De agave-achtige sanseveria zagen we vroeger vooral bij onze oma’s thuis, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal back in business! Grote kans dus dat je er dus ook eentje staan hebt. Als je een hond hebt, let dan goed op dat hij niet te veel interesse toont in deze plant. Want zou hij van de blaadjes proeven, dan ontwikkelt hij gegarandeerd maag- en darmklachten.

7. Zamioculcas (ZZ-plant)

Deze plant zag je misschien al eens staan bij jou op kantoor of zelfs bij je thuis. Met reden, want hij ziet er absoluut prachtig uit! Jammer genoeg bevat ook de ZZ-plant de giftige stof calciumoxalaat en kan die dus huidirritatie en braken veroorzaken. Een giftige plant voor honden om niet te onderschatten!

Zamioculcas plant op een tafel in de living
De zamioculcas of ZZ-plant ziet er erg stijlvol uit, maar is giftig voor honden 

8. Dracaena

De dracaena wordt ook wel drakenplant genoemd. Ziet jouw hond er een lekkere snack in? Dan zal is de kans groot dat hij zich slap zal voelen, maagpijn zal ervaren, braken, overmatig zal kwijlen en diarree zal hebben. Een giftige plant dus voor honden!

9. Cyclame

De kleurige en decoratieve cyclameplant bevat net als aloë vera saponines. Ook deze plant wordt dus beschouwd als giftig voor honden! Symptomen zoals kwijlen, lusteloosheid, kramp in de spieren, verminderde eetlust en hartkloppingen loeren om de hoek.

Download een overzicht van alle giftige planten

[fluentform id=”17″]

10. Calla

De calla is een beeldschone plant met fleurige kelken. Naast mooi, is ze jammer genoeg giftig voor honden. Dat komt omdat ze als derde plant in deze lijst ook calciumoxalaat bevat. Wil je je hond beschermen voor brandwonden en maagpijn? Dan laat je hem er best niet te dichtbij komen!

Calla plant in de zon
De beeldschone calla bevat calciumoxalaat, een giftige stof voor honden die zorgt voor brandwonden en maagpijn

11. Buxus

De hele buxusplant is giftig voor honden, maar vooral met de blaadjes is het oppassen geblazen! Een hapje van deze haagplant en je hond heeft een serieuze portie alkaloïden binnen. Die werken in op het zenuwstelsel en kunnen naast ademhalings- en hartproblemen ook huidirritatie, diarree, uitdroging en maagproblemen veroorzaken.

12. Laurier

Terwijl mensen laurier gebruiken als smaakmaker in allerlei heerlijke gerechten, is deze plant een no-go voor jouw hond. De boosdoeners? Essentiële oliën en eugenol wat tot lusteloosheid, braken en diarree kan leiden. In extreme gevallen kan je hond hier zelfs leverschade van ondervinden.

13. Taxus

De groenblijvende taxus is heel effectief als haag om nieuwsgierige ogen te weren! Jammer genoeg is deze plant ook giftig voor honden. Milde symptomen wanneer je hond taxus verorberd heeft, zijn maagkrampen, misselijkheid diarree en hevig kwijlen. Als hij het zwaar te pakken heeft, kan je hond ook ademhalingsproblemen krijgen, in coma raken en zelfs sterven.

14. Oleander

Deze mediterrane struik is niet alleen giftig voor je hond, maar ook voor jou! Het witte sap van de oleander kan voor huidirritatie zorgen. Daarnaast tast deze plant het hart aan, elektrolytenbalans en centraal zenuwstelsel.

Oleander plant in de zon
De zuiderse oleander doet wegdromen naar warme oorden, maar is ook een giftige plant voor honden

15. Vingerhoedskruid

Wees op je hoede met vingerhoedskruid! Deze plant is namelijk uiterst giftig voor honden én mensen. Wanneer je hond hier een hapje van zou nemen, krijgt zijn hart en centraal zenuwstelsel het al snel te verduren. Ook zijn spijsvertering zal het zwaar hebben, met alle pijnlijke – en stinkende – gevolgen van dien.

16. Boterbloem

De vrolijk uitziende boterbloem ziet er onschuldig uit, maar laat je niet vangen! Dit plantje bevat namelijk protoanemonine. Die stof veroorzaakt huiduitslag en brandwonden en tast de slijmvliezen aan. Gelukkig wordt je hond al snel afgeschrikt door de bittere smaak van deze giftige plant.

17. Blauweregen

Bij blauweregen zijn het de peulen en erwtjes die giftig zijn voor honden. Krijgt jouw huisdier het sap ervan in zijn oog, kan dat zijn hoornvlies ernstig irriteren. En durft hij ervan te proeven, kunnen er ernstige maag- darmproblemen optreden.

18. Voorjaarsbloeiende bolgewassen

Wanneer de krokussen, tulpen en narcissen uit de grond beginnen te schieten, weten we: de lente is in zicht! Maar let goed op, want deze vrolijke voorjaarsgroeiers brengen niet enkel goed nieuws. Bij inname raakt het spijsverteringsstelsel van je hond immers helemaal overstuur. Ook mondirritatie kan voorkomen tot zelfs hartkloppingen en ademhalingsproblemen.

Laat je hond van ver genieten van deze mooie voorjaarsbloemen, want tulpen, narcissen en krokussen zijn giftig voor je hond!

19. Meiklokje

Het meiklokje of lelietje-van-dalen bevat saponinen en hartglycosiden. De spijsvertering wordt verstoord, je hond krijgt hartkloppingen en zijn bloedsomloop raakt ontregeld. Laat je dus niet vangen door de omvang en onschuldige uitstraling van dit plantje, want de risico’s bij inname zijn serieus te nemen!

20. Hortensia

Symptomen van een vergiftiging door de hortensiaplant zijn maag-darmproblemen zoals hevig braken en problemen met de bloedsomloop. Niet voor niets staat deze sierplant dus in onze lijst met 20 giftige planten voor honden! Gelukkig zijn honden niet snel geneigd om hier een hapje van te nemen, maar wees toch steeds waakzaam.

Wat moet je doen bij vergiftiging van je hond?

Heeft je hond geproefd van een giftige plant? Of heb je een vermoeden? Bel dan onmiddellijk je dierenarts. Als je weet met welke plant je huisdier vergiftigd is, neem dan zeker een stukje ervan mee of onthoud de naam om die aan je dierenarts door te geven.

Hoe hou je je hond veilig voor giftige planten voor honden?

Je hond veilig houden voor giftige planten, dat doe je met deze 5 praktische tips:

  1. Zet je je planten buiten bereik van je hond, dan neem je de verleiding om te proeven meteen weg. Voorkomen is beter dan genezen!
  2. Ruim afgevallen blaadjes, bloemen en bessen op. De meeste planten verliezen hun loof, dus ook jouw binnen- en buitenplanten. Voorkom dat je hond met verdorde blaadjes gaat spelen en verplaats ze op tijd richting je afvalbak!
  3. Ga voor kunstplanten. Die zien er tegenwoordig vaak levensecht uit. Je houdt je hond er veilig mee én ze zijn erg gebruiksvriendelijk. Ideaal voor wie weinig tijd heeft of een gebrek aan groene vingers.
  4. Laat je hond niet alleen met giftige planten. Tenzij je hond zijn neus optrekt voor al wat groen is, hou je beter altijd een oogje in het zeil. En al zeker wanneer er een giftige plant in de buurt is!
  5. Hou een extra oogje in het zeil met giftige planten voor honden als je hond al wat ouder is. Heeft je huisdier ook andere gezondheidsproblemen? Dan let je best extra goed op, want die zijn minder weerbaar voor vergiftiging. De risico’s liggen dus veel hoger!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag