7 gehoorzame hondenrassen die alles doen voor hun baasje

Odile Geirnaert
30 juni 2022
3 min. leestijd

Wat is nog leuker dan een hond in huis? Een gehoorzame hond in huis! Wil je een trouw huisdier dat goed luistert, dan kies je best een hondenras dat hier aanleg voor heeft. Maar welke honden luisteren het best, leren het snelst en zijn makkelijk te trainen? Ontdek snel de top 7 meest gehoorzame hondenrassen. 

Dit zijn de 7 hondenrassen die het best luisteren

In principe kan je elke hond gehoorzaam maken. Toch gaat de gehoorzaamheidstraining bij sommige hondenrassen iets vlotter. Dat heeft alles te maken met hun aangeboren eigenschappen. Het is dus geen verrassing dat onze top 7 flinke honden veel werk- en jachthonden telt! 

1. Mechelse herder

De Mechelse herder werkt graag tot héél graag voor zijn baas. Zijn hoge werkwilligheid en energieniveau verklappen ook meteen dat dit een erg actief hondenras is. Deze hond staat te popelen tot jij hem aan het werk zet en hij jou kan pleasen. Hij zou letterlijk en figuurlijk voor zijn baas door het vuur gaan. Geen wonder dat dit gehoorzame ras populaire politiehonden zijn.

2. Shih tzu

De shih tzu is een klein, speels hondenras dat oorspronkelijk uit China komt. Daar diende deze gehoorzame cutiepie als showhondje aan het keizerlijke hof. Dit hondje moest er dan ook pico bello uitzien, zich koest kunnen houden wanneer nodig én heel wat kunstjes kennen om zijn baasje te bekoren. Dat laatste gaat dankzij zijn intelligentie en speelse karakter heel vlot. De ideale doggydancepartner!

Shih tzu die in het gras neerzit en in de camera kijkt

3. Bordercollie

Op de derde plaats in onze lijst met gehoorzame hondenrassen staat de bordercollie. Als het slimste hondenras ter wereld leert deze hond ook uiterst snel. Hij ontwikkelde als herdershond een grote intelligentie die nodig is om het gedrag van een kudde te kunnen inschatten. Wil jij een bordercollie als gezinshond? Hou hem dan scherp en gehoorzaam met veel uitdaging. Breid jouw arsenaal aan basiscommando’s dus al maar uit.

Op zoek naar gezinshond? Lees hier welke honden het best met kinderen overweg kunnen. 

Slimme hond bordercollie ligt op boomstam en kijkt in camera

4. Australische herder

Net zoals de bordercollie drijft de Australische herder schapen, al heeft hij ook een passie voor groter vee. Dit gehoorzame hondenras is erg slim, speels en heeft veel vertrouwen in zijn baas. Als gezinshond train je hem idealiter met spelletjes. Wissel wel af, want te veel herhaling vindt een Aussie saai. 

5. Poedel

Wist jij dat poedels erg intelligente honden zijn? Deze krullenbol heeft letterlijk en figuurlijk een knappe kop. Daarnaast is hij als voormalige jachthond ook een van de meest gehoorzame honden. Al is hij een tikkeltje eigenwijs. Toch laat de poedel zich makkelijk trainen in ruil voor een beloning. Een zachte maar consequente aanpak werkt het best. 

Slimme witte poedel staat op gras

6. Golden retriever

De golden retriever is met de juiste training een uiterst gehoorzame hond. Het mooiste bewijs daarvan zijn de blindengeleide- en hulphonden. Ook kan deze hond goed om met kinderen en kan hij zich goed rustig houden wanneer nodig. In tegenstelling tot de Mechelse herder of bordercollie is hij niet gevoelig aan prikkels en zal hij ook in drukke omgevingen doen wat er van hem gevraagd wordt. Veel herhaling en veel liefde, daarmee maak je van de golden retriever een meegaande compagnon.

7. Kooikerhondje

Het kooikerhondje staat dan misschien wel op plaats 7 in onze lijst met gehoorzame hondenrassen, hij luistert daarom niet minder goed. Dit Nederlandse hondenras is pittig, vrolijk en intelligent. Hij heeft zijn naam te danken aan de eendenkooien waar hij in werkte. Zijn pluimstaart kwam van pas als lokaas voor de eenden die zo in de eendenkooi liepen. Dit fijngebouwde, middelgrote hondje werkt graag voor zijn baas op voorwaarde dat die op een zachte, maar heel consequente manier leiding geeft. 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag