Bij de zwangerschap van een kat komt veel kijken, zowel voor de kat zelf, als voor jou als eigenaar. We hebben daarom alles wat je moet weten samengevat in deze blog: hoe herken ik een zwangere kat, hoe gedraagt een drachtige kat zich, wat is jouw rol en hoe lang de zwangerschap duurt. Scrol snel verder!
Is mijn kat zwanger?
Is je kat niet gesteriliseerd en heb je het vermoeden dat je kat zwanger is? Controleer dan eerst en vooral het gewicht. Een drachtige kat zal in eerste instantie iets bijkomen in gewicht. Maar ook aan de tepels kan je perfect zien of je kat zwanger is. Deze veranderen van kleur en worden groter.
Ben je toch nog niet 100% zeker, dan kan je dierenarts vanaf 35 weken een echo maken en zien of je kat binnenkort een nestje kittens kan verwachten.
Hoe gedraagt een zwangere kat zich?
Het kan zijn dat het gedrag van je kat drastisch gaat veranderen. Ze kan ineens bijzonder aanhankelijk worden en graag bij jou in de buurt zijn. Het kan echter ook zo zijn dat je altijd zo vriendelijke kat ineens verdrietig en teruggetrokken wordt. Beide gedragingen zijn volkomen normaal.
Een zwangere kat zal ook meer eten en misschien een tijdje last hebben van ‘ochtendmisselijkheid‘, waardoor ze haar eten zal uitbraken.
Hoelang duurt de zwangerschap van een kat?
De zwangerschap van een kat duurt ongeveer 9 weken. Je kat is vruchtbaar vanaf ongeveer een half jaar en de zwangerschap van een kat duurt ongeveer 60 tot 65 dagen, 9 weken dus. Na ongeveer 3 tot 4 weken is de zwangerschap van je kat duidelijk zichtbaar.
Als je zelf herkent dat je kat zwanger is, is het toch aangeraden om langs te gaan bij de dierenarts om dit te bevestigen. Zij kunnen namelijk aan de hand van een röntgenfoto zien hoeveel kittens je kat verwacht en of hun hartje goed klopt. Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens.
Geef je drachtige kat voldoende te eten!
De eerste vijf weken van de zwangerschap kan je je kat de gebruikelijke hoeveelheid voeding geven. Vanaf week zes (35 dagen) van de zwangerschap wordt de eetlust van de kat groter. De voeding kan nu wekelijks met 10 tot 15 procent aangevuld worden tot aan de bevalling.
In de laatste week tot twee weken van de zwangerschap kan het zijn dat je kat minder eetlust lijkt te hebben. Dit komt omdat de ruimte in haar buik letterlijk ingenomen wordt door de kittens. Het kan dan helpen meerdere kleine porties per dag te geven.
Extra aandacht tijdens de zwangerschap van je kat
Ook is het aangeraden om tijdens de zwangerschap extra aandacht te geven aan volgende zaken:
- Behandel de slaapplaats van je zwangere kat tegen vlooien
- Ontworm je zwangere kat regelmatig. Zo bescherm je niet alleen je kat zelf, maar ook haar kittens. De laatste 4 weken van de zwangerschap doe je dit beter wekelijks.
- De laatste weken van de zwangerschap zal je kat op zoek gaan naar een geschikt nestje om te bevallen van haar kittens. Liefst heeft ze dan een beschut plekje waar ze in alle rust kan bevallen. Zorg dus voor een doos, kist , etc. met dekens, zodat je kat hier aan went en dus niet bevalt in je boekenkast of kledingkast.
Hierna volgt de bevalling. Meer weten? Je ontdek er alles over in de blog De bevalling van je kat: signalen, verloop, nazorg.