8 overduidelijke signalen dat je hond gelukkig is

Gelukkige golden hond ligt op bed met boeken rond zich en tong uit zijn mond|Gelukkige witte ruwharige jackrussel hond
Odile Geirnaert
01 juli 2022
4 min. leestijd

Hoe weet je eigenlijk of je een gelukkige hond hebt? Want een opmerking als: “hé baasje, ik zit even in een dipje, cheer me up!” zit er helaas niet in. Gelukkig laten honden ons niet helemaal in het ongewisse en zetten ze lichaamstaal in om met ons te communiceren. Herken jij de 8 onderstaande signalen? Dan heb je een tevreden hond en kan je op je beide oren slapen! 

Dit zijn dé 8 signalen dat je hond gelukkig is

Wil je weten of je hond zo happy is als je denkt? Dan zijn dit de 8 signalen van een gelukkige hond waar je op moet letten:

1. Je hond rolt op zijn rug en toont je zijn buik

Wanneer je hond op zijn rug rolt, is dat een teken van blindelings vertrouwen.  Bij jou vindt je hond het namelijk niet nodig zijn vitale organen te beschermen en stelt hij zich van zijn meest kwetsbare kant op – de onderkant. Als je hond bovendien ook kwispelt, nodigt hij je van harte uit zijn buikje te kriebelen, iets waar honden doorgaans gek op zijn!

2. Je hond vlijt zich tegen je aan

Gelukkige honden snakken naar affectie en lichaamscontact, soms zelfs tot het vervelende toe. Je hond komt spontaan om knuffels bedelen en kruipt dicht tegen je aan of duwt zich onder je handen. Waar je ook naartoe gaat, hij volgt je op de voet en springt op je schoot zodra hij daar de kans toe krijgt. Geen twijfel dat jouw hond gelukkig is!

3. Wat een enthousiasme!

Wanneer je thuiskomt, zijn leiband of brokjes tevoorschijn haalt of met hem wil spelen, wordt je hond dolenthousiast. Als hij bovendien zelf in een speelpositie gaat zitten, met een omhoog gestoken achterwerk en borst laag tegen de grond, dan is hij klaar voor een feestje. Je hond is duidelijk gelukkig met jou als zijn baasje en toont je zijn waardering op de meest hartstochtelijke manieren. 

4. Je hond is helemaal chill

Een gelukkige hond is een relaxte hond. Losse schouders, een kwispelende staart,  ontspannen oren, een lichtjes geopende muil, pretlichtjes in zijn ogen en een zelfverzekerde uitstraling zijn allemaal overduidelijke tekenen dat je hond gelukkig is.

Gelukkige witte ruwharige jackrussel hond
Een gelukkige hond ziet er relaxed uit en heeft pretlichtjes in zijn ogen.

5. Zie die staart kwispelen

Het ultieme en meest gekende bewijs dat jouw hond gelukkig is, is een kwispelende staart. Zeker wanneer zijn hele lichaam mee beweegt met zijn staart, hij pretlichtjes heeft in zijn ogen en zijn muil open houdt alsof hij glimlacht, staat er ongetwijfeld een gelukkige hond voor je neus.

6. Lekker netjes en gemanierd

Een gelukkige hond is een gemanierde hond. Hij houdt zich rustig, maakt niets kapot en probeert geen aandacht te trekken door stoute dingen te doen zoals in huis plassen. Als je pup vaak bijt, graaft of meubels en kleren vernielt, probeert hij je te zeggen dat hij zich verveelt, stress heeft of bang is. 

7. Smelten voor die puppy-oogjes

Als de ogen en oogleden van je hond ontspannen zijn, hij vaak knippert en zijn blik zacht en vriendelijk is, kan je ervan uitgaan dat je hond gelukkig is. Of iets wil van je natuurlijk, dat ook. Zeg nu zelf, daar kan niemand toch aan weerstaan! 

8. Je hond heeft een gezonde eetlust

Als je hond elke dag rond etenstijd komt bedelen om een lekkere hap en zijn brokken met smaak verorbert, kan je zeker zijn dat het met zijn fysiek en mentaal welzijn goed gesteld is. Als je hond weigert aan zijn maaltijd te beginnen of minder eet dan anders, kan dit erop wijzen dat hij zich niet goed voelt of dat hij gestresseerd of angstig is. Meer over stress bij honden lees je in deze blog over stress-signalen bij honden

Gezonde voeding als sleutel tot het geluk van je hond

De 8 bovenstaande tekenen dat je hond gelukkig is, geven je een goed idee van hoe het gesteld is met zijn welzijn. Om je hond mentaal en fysiek nog gelukkiger te maken en te houden, kan je niet om gezond hondenvoer heen. Een gezonde hond is namelijk een blije hond! Twijfel je of je huisdier de juiste brokjes krijgt? Dan kan je bij Just Russel terecht voor gratis voedingsadvies. Bel of mail ons, het is de moeite waard! 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag