Botkanker bij honden: van oorzaken tot behandeling

Een Aspin die lijdt aan botkanker
Odile Geirnaert
18 november 2022
5 min. leestijd

O jee! Je hebt zonet te horen gekregen dat je hond botkanker heeft. Dit is natuurlijk nieuws waarvan je gehoopt had het nooit te moeten horen. Botkanker is een heel agressieve kanker met jammer genoeg meestal een dramatische afloop. Toch mag je niet blijven stilzitten en moet je meteen actie ondernemen. Beginnen doe je door het lezen van deze blog over wat botkanker is, hoe je het kan herkennen en de mogelijke behandelingen. 

Wat is botkanker bij honden? 

Botkanker of osteosarcoom bij een hond is een heel agressieve kanker die via het bloed snel uitzaait tot de longen. Het komt vooral voor in het botweefsel van de poten, de schedel, ruggengraat of de ribben. Doordat een bottumor snel groeit, is de overlevingskans heel laag. 

Welke soorten botkanker bij honden bestaan er?

Er bestaan verschillende vormen van botkanker. De 3 meest voorkomende soorten worden hieronder verder uitgelegd. 

 • Osteosarcoom: Dit is de meest voorkomende vorm van botkanker. Deze soort komt vaker voor bij grote rassen zoals Boxer en Rottweiler. De tumor bevindt zich vooral in een van de botten in de voor- en achterpoten
 • Chondrosarcoom: Deze tumor komt vaak voor in de platte botten zoals het schouderblad, de ribben of bekken. Ook dit is een heel agressieve tumor. 
 • Fibrosarcoom: Deze soort gaat uit van bindweefsel achtige elementen in het bot waardoor delen van het bot vernietigd worden. Bij een fibrasarcoom komen uitzaaiingen minder snel voor. 

Niet enkel botkanker is een agressieve vorm, ook darmkanker vraagt een zware behandeling. In deze blog lees je meer over darmtumoren.

Wat veroorzaakt botkanker bij een hond?

Botkanker kan veroorzaakt worden door verschillende factoren waaronder de genetische aanleg van een hond, omgevingsfactoren of door erfelijkheid. Daarnaast kunnen ook een combinatie van risicofactoren (chemische stoffen en straling) de kans op botkanker verhogen. Ook andere kankers, zoals lymfeklierkanker en longkanker, kunnen door deze factoren veroorzaakt worden. 

Hoe weet ik of mijn hond botkanker heeft?

Er zijn een aantal symptomen waaraan je botkanker kan herkennen. Toch kan je best zo snel mogelijk je dierenarts contacteren zodat deze een juiste diagnose kan stellen. Hieronder staan alvast de meest voorkomende symptomen opgelijst:

 • Manken 
 • Harde of zachte zwelling op het bot 
 • Kreupelheid 
 • Hevige pijn 
 • Meestal bij grotere rassen
 • Vooral bij honden tussen de 2 en 7 jaar
 • Vaker bij reuen dan bij teven

Hoe wordt botkanker bij mijn hond vastgesteld? 

De diagnose van botkanker kan door een dierenarts worden vastgesteld op 2 manieren. Meestal wordt er een röntgenfoto genomen van de plaats waar het gezwel zich bevindt. Maar dit kan ook door het nemen van een weefselmonster van het botweefsel. Je dierenarts zal je hond ook steeds meteen controleren op uitzaaiingen. 

Wat is de levensverwachting van een hond met botkanker?

De levensverwachting van een hond met een botkanker is 2 maanden (zonder behandeling). Het is een heel heftige kanker die jammer genoeg in veel gevallen een dramatische afloop kent. Indien je hond een amputatie gecombineerd met chemo heeft ondergaan, zal de levensverwachting rond de 10 maanden liggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld huidkanker bij honden ligt de levensverwachting hier dus veel lager

Kan je botkanker bij een hond behandelen?

Ja, botkanker bij een hond kan je behandelen. De soort behandeling hangt onder meer af van het type tumor, waar de tumor zich bevindt en de leeftijd en het gewicht van de hond. Hieronder vind je een opsomming van vijf mogelijke behandelingen

1. Amputatie: Hierbij wordt het lichaamsdeel met de tumor verwijderd. Dit is de snelste en beste behandeling maar dit is enkel mogelijk als er nog geen uitzaaiingen zijn.

2. Chemotherapie: Dit zal de hond niet genezen maar vernietigt uitzaaiingen. Daarnaast kan het de levensduur van je hond tot ongeveer een jaar verlengen. 

3. Bestraling: Deze behandeling dient om de pijn te verminderen maar is ook heel prijzig.

4. Medicijnen: Ook deze behandeling is om de pijn te verminderen en wordt meestal gegeven om de laatste maanden van je hond aangenaam mogelijk te maken.

5. Euthanasie: Jammer genoeg is ook deze behandeling mogelijk. Bij sommige honden zijn er al te veel uitzaaiingen en lijden ze te veel pijn. Daarom is het in deze gevallen meestal beter om je viervoeter hiervan te besparen. 

Hoeveel kost de behandeling van botkanker bij mijn hond?

Botkanker bij een hond laten behandelen kost tussen de € 500 en € 1500. Maar deze prijs varieert onder meer door de soort behandeling, de medicatie en de duur van de behandeling. De diagnose en behandeling van botkanker is dus zowel mentaal als financieel een intensieve last.

Hebben honden pijn als ze botkanker hebben?

Ja botkanker kan heel pijnlijk zijn voor honden. Daarom zal je dierenarts ook steeds medicatie voorschrijven zodat je viervoeter zo weinig mogelijk pijn moet lijden. Jammer genoeg helpt dit soms niet genoeg waardoor het in sommige gevallen beter kan zijn om euthanasie voor je hond te overwegen. 

Welke honden lopen het meest risico op botkanker?

Botkanker komt vooral voor bij grotere hondenrassen. Hieronder staan de rassen opgesomd met de meeste kans op botkanker

 • Rottweiler
 • Boxer
 • Dobermann 
 • Herdershond 
 • Saint Bernards 
 • Ierse setter 
 • Berner sennenhond
 • Golden Retriever 
 • Ierse wolfshond 
 • Duitse dog 
 • Labrador Retriever
 • Pyrenese berghond  

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag