Mijn hond is bang voor vuurwerk

Vuurwerk
Cyriel Van Steen
29 december 2021
3 min. leestijd

Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar als hondenbaasje weet je dat dit voor jouw hond minder aangenaam is. Vuurwerk maakt je huisdier net zo bang als een hevig onweer. De knallen en flitsen jagen honden heel wat schrik aan.

Het effect van vuurwerk op honden

Vuurwerk is bijzonder angstaanjagend voor honden. Honden beginnen vaak te janken of hard te blaffen. In het ergste geval lopen ze in paniek weg of verwonden ze zich in een poging om weg te raken. Soms wordt hun angst op een subtielere manier duidelijk. Ze worden nerveus en hijgen of geeuwen schijnbaar zonder aanleiding. Of ze weigeren te eten, zitten te beven in hun mand of plassen zomaar in huis.

Hoe merk ik dat mijn hond angstig is?

  • Oren naar beneden of naar achteren en staart omlaag/tussen poten
  • Lage houding
  • Terugtrekken van de mondhoeken
  • Verhoogde waakzaamheid: de ruimte aan het “scannen”
  • Hyperactiviteit: rusteloosheid, ijsberen, ronddraaien
  • Vocaliseren: blaffen, janken
  • Omrollen op de rug
  • Plassen
  • Likken
  • Oogcontact vermijden
  • Aandachtvragend gedrag kan toe- afnemen
  • Verstoppen, pogingen om te ontsnappen, weglopen
  • Verminderde eetlust
  • Beven, vergrote pupillen, kwijlen, versnelde ademhaling/hijgen en hoge hartslag

Hoe kan ik mijn hond voorbereiden tegen vuurwerkangst?

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om je hond voor te bereiden op vuurwerk:

Laat je hond wennen

Zo is het beter om je hond zo snel mogelijk te laten wennen aan het geluid van vuurwerk of harde knallen. Dit doe je het best wanneer zij nog puppy zijn, door bijvoorbeeld geluiden af te spelen van vuurwerk of andere luide knallen. Combineer deze training met een beloning zodat je hond weet dat dit iets aangenaam is.

Blijf met je hond binnen

Verder is het ook aangeraden om samen met je hond binnen te blijven wanneer er vuurwerk wordt afgestoken. Zo laat je hem niet alleen tijdens zijn angst. Zeker honden met een grote angst voor vuurwerk hebben geen voldoening aan een rustige kamer, zij willen ook iemand bij zich hebben die ze vertrouwen en die hen gerust kan stellen.

Zorg voor afleiding

Honden met een minder grote angst voor vuurwerk zijn gemakkelijker af te leiden met lekkere geuren of snacks. Wanneer je dit doet tijdens vuurwerk zal je hond minder geconcentreerd zijn op de luide knallen buiten.

NIET aaien

Hondenbaasjes denken vaak dat hun hond aaien tijdens hun angst/stress een goed idee is, maar niets is minder waar. Door je hond te aaien geef je hem alleen maar bevestiging van de angst. Je hond niet aaien is zeer moeilijk, maar je moet proberen om de angst en stress van je hond te negeren en zelf zoveel mogelijk rust uit te stralen. Met rust in zijn omgeving zal je hond er ook sneller van overtuigd zijn dat er niks aan de hand is.

Rustgevende medicijnen voor mijn hond, een goed idee?

Als bovenstaande tips allemaal niet werken en je hond echt heel bang is, dan is het mogelijk om hem door deze periode heen te helpen met ondersteunende medicatie. In overleg met de dierenarts kan er gekozen worden om kalmerende tabletten voor te schrijven die angst en spanning verminderen.

Onze tip

Wil je je hond een handje helpen? Dan zijn onze Calming Boost supplementen ideaal om je hond te ondersteunen. Het actieve ingrediënt valeriaan, dat bekend staat om z’n rustgevende effecten, helpt om je hond tot rust te brengen. De vitamines zijn makkelijk kauwbaar wat ze ideaal maakt om ze te geven als snoepje wanneer je hond gestrest of nerveus is.

Rustgevend supplement voor honden met valeriaan

Wij wensen jou en jouw hond een fijn nieuwjaar en een goed en gezond 2023!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag