Mag mijn hond chocolade eten?

hond met een chocolade cake op zijn kop
Cyriel Van Steen
07 mei 2021
3 min. leestijd

Chocolade wordt door de meeste mensen gezien als het lekkerste product in België. Iedereen heeft wel iets van chocolade in huis. Vooral rondom de feestdagen wordt er extra veel chocolade gegeten: Chocolade voor pasen, chocolade voor Sinterklaas, chocolade tijdens kerstmis… Jammer genoeg heeft chocolade wel een nadeel, het is giftig voor honden. Hoe donkerder de chocolade hoe giftiger voor jouw hond.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat theobromine, een bitter smakende alkaloïde. Bij witte chocolade is dit van een laag gehalte maar hoe donkerder de chocolade hoe hoger de theobromine. Dit wil ook zeggen dat hoe donkerder de chocolade is, hoe bitterder dus des te giftiger voor de honden.

Is elke soort chocolade giftig voor honden?

Voor de mensen is chocolade niet giftig maar voor de hond is dat in grote lijnen wel. Dit heeft vooral te maken met de theobromine die we daarnet al eerder besproken hadden. De theobromine wordt in het hondenlichaam langzamer afgebroken waardoor de hond veel kans heeft op een giftig gevolg van de chocolade. Het uit de buurt houden van je hond is dus belangrijk.

Moet ik naar de dierenarts?

Wanneer je hond een bepaalde hoeveelheid chocolade heeft gegeten raden wij aan om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan. Zij gaan dan bekijken wat ze het beste kunnen doen om je hond er terug bovenop te krijgen. Uiteraard is dit verschillend in elke situatie. De hoeveelheid chocolade die je hond innam speelt wel degelijk een rol. Als de hond meer dan 2 gram per 1 kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dus wanneer je hond 10 kg weegt en hij heeft 20 gram chocolade gegeten) moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts. Want vanaf deze hoeveelheid is het enorm schadelijk!

Conclusie

Neem het risico niet en laat je hond nooit chocolade eten. Je hebt andere lekkere hondensnacks. Vul het profiel in van je hond en ontdek onze gezonde snacks voor honden.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag