Mag een hond rauw varkensvlees eten?

hond neemt rauw vlees van een bord
07 mei 2021
3 min. leestijd

Enkele baasjes kiezen ervoor om regelmatig vers (rauw) vlees te geven aan hun hond (kip, rund, schaap paard of varken). Ze vinden het een natuurlijke manier om hun hond te voeren dan gewone hondenbrokken. Volgens bepaalde voorstanders hebben honden die vers vlees eten minder maag en darmproblemen. Maar hoe zit het nu eigenlijk met rauw varkensvlees specifiek? Kan je hond hier makkelijk ziek van worden? Lees hieronder verder voor antwoorden op al je vragen.

Wat is varkensvlees

Simpelweg is varkensvlees afkomstig van een varken. In België is varkensvlees een veel gegeten vleessoort dus de kans bestaat wel dat je hond mag meegenieten van een stukje rauw varkensvlees.

Verzekering voor je hond

Van niets ben je zeker, dus het kan altijd fout gaan… De kosten voor bij een dierenziekenhuis zijn enorm hoog. Het is dus bijna in alle gevallen beter om je hond een stuk voordeligere hondenverzekering te geven om je te dekken tegen zo’n gevallen. In deze link kan je verschillende hondenverzekeringen vergelijken en zo de beste en goedkoopste verzekering vinden voor jouw hond!

Voedingsstoffen varkensvlees

Zoals bij elke voeding heeft elke voeding zijn eigen bepaalde voedingsstoffen. Ook varkensvlees hebben hier bepaalde voedingsstoffen:

  • Vitamine B1, B2, B6 en B12
  • Zink
  • IJzer
  • Fosfor
  • Seleen
  • Eiwit
  • Vet
  • Vitamine A komt voor in de varkenslever.

Is rauw varkensvlees gevaarlijk voor een hond?

De kans is eerder klein maar varkensvlees kan wel sporen bevatten van een bepaald virus dat voor de ziekte van Aujeszky kan zorgen. Het is een ongevaarlijk virus voor de mens maar zeer gevaarlijk voor de hond (en ook voor de kat trouwens). Eerst gaat de hond enorme jeuk klachten krijgen en nadien zal die overgaan naar ernstige neurologische klachten. Hierdoor adviseren we om geen varkensvlees te geven aan je hond. Het is het risico niet waard! Want eens het virus in de hond is binnen geraakt zal het zich razendsnel verspreiden in de hersenen van de hond met de dood tot gevolg.

Moet ik naar een dierenarts?

Voor een hond besmet met het Aujeszky virus is geen medicijn. De besmette hond sterft enkele dagen na het eten van besmet vlees. Bij het vermoeden van Aujeszky is het wenselijk direct een dierenarts te raadplegen. Om een lijdensweg te voorkomen, zal vaak worden gekozen voor euthanasie van de hond.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag