Je hond kan om verschillende logische redenen kwijlen – mmm een lekker hapje – maar wat als hij zo veel speeksel verliest dat je haast je dweil moet bovenhalen? Scroll verder, want wij geven je 8 oorzaken en oplossingen als je hond extreem veel kwijlt.
8 mogelijke oorzaken als je hond veel kwijlt
Als je een hond hebt met hangende wangen zoals een boxer of Engelse bulldog, of als hij honger heeft, dan weet je dat hij al wel eens wat meer durft te kwijlen. Maar als je huisdier ineens erg veel speeksel begint aan te maken, check je best of hij met een van de volgende kwaaltjes te kampen heeft:
1. Je hond kwijlt veel uit misselijkheid
Als je hond naast kwijlen ook veel slikt en boert, gras eet en moet overgeven, dan is hij misselijk. Elke hond heeft hier wel eens mee te maken, niet meteen iets om je al te veel zorgen over te maken dus. Blijven de symptomen langer dan een dag aanhouden en verergeren ze, consulteer dan snel je dierenarts.
2. Je hond kwijlt veel door een wondje in zijn mond
Een tandvleesontsteking, wondje in je hond zijn mond of zelfs een insectenbeet stimuleert speekselaanmaak. Speeksel bevat namelijk helende stoffen en dient om bacteriën weg te spoelen. Resultaat: je hond kwijlt veel. Laat de mond van je hond en gebit in dit geval best nakijken door je dierenarts. Die kan rotte tanden of tandsteen verwijderen of medicatie voorschrijven tegen de ontsteking.
3. Je hond kwijlt veel door een neus-, keel- of sinusinfectie
Ook infecties buiten – maar wel in de buurt van – je hond zijn mond kunnen leiden tot hevig kwijlen. Gelukkig kan je je hond hier snel van af helpen met de juiste medicatie en voldoende rust. Je dierenarts weet ook in dit geval raad!
4. Je hond kwijlt veel door stress of overprikkeling
Heb je gemerkt dat je hond in de auto hevig hijgt en kwijlt? Of is het erg druk in huis en merk je dat je hond zijn oren plat liggen, hij tongelt en dat er net dan plasjes kwijl op de vloer ontstaan? Dan zijn die prikkels je hond even te veel en heeft hij mogelijk zelfs stress. Hou het zo rustig mogelijk en zorg voor een veilig plekje voor je hond waar hij tot rust kan komen – en zijn kwijl voor zichzelf kan houden.
5. Je hond kwijlt veel door iets giftigs
Een hond verkent zijn omgeving met zijn neus en mond en heeft dan ook al snel iets tussen zijn tanden wat er niet meteen thuishoort. Zo proeft hij tegen beter weten maar al te graag van een giftige plant, vrucht of misschien zelfs een slijmerige pad. Om alle giftige stofjes zo snel mogelijk weg te spoelen, kan je hond hevig beginnen kwijlen. Meteen naar de dierenarts!
6. Je hond kwijlt veel door oververhitting
Is het een uitzonderlijk warme dag en merk je dat je hond hard hijgt, kwijlt en wat slomer lijkt? Dan is hij hoogstwaarschijnlijk oververhit en probeert hij zichzelf uit alle macht af te koelen. Wil je hem een handje helpen, gooi dan geen emmer water over hem heen. Verplaats hem allereerst naar de schaduw of een koele kamer en leg een natte handdoek over hem.
Om voortaan te voorkomen dat je hond oververhit raakt, neem je bovendien best een koelmatje voor honden in huis!
7. Je hond kwijlt veel door een maagtorsie
De klassieke symptomen van maagtorsie bij een hond zijn een gezwollen buik, kokhalzen, kwijlen en rusteloosheid. Deze aandoening is levensbedreigend en afschuwelijk pijnlijk voor je hond. Aarzel niet en ga meteen langs bij je dierenarts, dit is een spoedgeval!
8. Je hond kwijlt veel door een gezwel in zijn mond
Heb je de voorgaande oorzaken overlopen als je hond heel veel kwijlt, maar ligt het volgens jou daar niet aan? Check dan eens de binnenkant van zijn muil. Daar kan namelijk een gezwel groeien dat ervoor zorgt dat je hond veel speeksel produceert. Je dierenarts kan bepalen of het om een goed- of kwaadaardig gezwel gaat en wat eraan te doen.