Hoeveel mag mijn hond eten en hoe vaak?

hond eet uit zijn eetbak in de living
19 maart 2021
4 min. leestijd

Misschien heb je een hond die altijd honger heeft. Of een hond die alleen maar eet wat je hem/haar geeft.  De voeding van je hond draait om balans en dat is niet altijd even makkelijk. Met de hulp van een paar innoverende bedrijven zoals Just Russel geef je jouw hond de nodige balans waardoor je in ruil een gelukkiger en gezonder huisdier krijgt.

Wat is de beste soort hondenvoeding?

Natvoer of droogvoer? Vers of bevroren? Er zijn zoveel verschillende soorten hondenvoer, en vaak is er veel geheimzinnigheid over wat er in zit. Het is geen wonder dat velen van ons nadenken over wat onze honden eten. Maar veel aangepaste diëten zijn ingewikkeld en tijdrovend om goed te krijgen, dus het is de moeite waard om wat onderzoek te doen voordat je eraan begint:

1. Kant-en-klaar voer

Of u nu brokjes of natvoer geeft, het is bijna onmogelijk om precies te weten wat er in in de winkel gekochte opties zit – zelfs na bestudering van het etiket.

2. Zelfgemaakt voer

Honden hebben andere voeding nodig dan wij, het is dus echt niet aangeraden om net iets meer te gaan maken van je familiediner zodat je hond er ook kan van meegenieten. Als je hier toch voor kiest hou je best je rekenmachine in aanslag; je zal de voedingsstoffen in elk recept moeten bijhouden en een gedetailleerd maaltijdplan moeten maken dat aan alle behoeften van je hond voldoet.

3. Rauw voedsel

Een koelkast vol rauw vlees betekent een verhoogd risico op voedselbesmetting. Wist je zelf dat door rauw voedsel te geven aan je hond hij/zij te veel eiwitten zal binnen krijgen wat ervoor zorgt dat het lichaam teveel ammoniak zal produceren. Geen al te goed idee dus. Een hond is trouwens een omnivoor en heeft dus nood aan verschillende soorten voedingsstoffen, niet alleen eiwitten.

4. Op maat gemaakte hondenvoeding van Just Russel

Op maat gemaakte hondenvoeding is een trend die je steeds meer ziet terugkomen. Het is aangepast op de specifieke noden van jouw hond en automatisch dus een heel stuk gezonder en beter.  Bij Just Russel beantwoord je 10 eenvoudige vragen. Een algoritme berekent vervolgens een uniek voedingsplan aangepast aan het profiel van je hond. Veel minder keuzestress en rekenwerk. Wanneer je hond allergisch is of andere noden heeft kan je door een paar simpele klikken een aanpassing doen op je account en Just Russel doet de rest! Probeer hier met 10% korting en geef je hond wat hij/zij verdient!

hondenvoeding in eetbak gieten met maatbeker

De gezonde portie voor je hond?

De hoeveelheid die je hond zou moeten krijgen verschilt per voeding en per hond. Aspecten die heel belangrijk zijn en invloed hebben op hoeveel jouw hond moet eten zijn onder andere:

 • Ras
 • Grootte
 • Leeftijd
 • Stofwisseling
 • Activiteitsniveau
 • Honger niveau
 • Hoe vaak ze eten
 • De voedingswaarde van hun voeding

Bij Just Russel gaat ons algoritme de beste voeding voor jouw hond berekenen. In combinatie met de gratis maatbeker bij je eerste levering zorgen wij ervoor dat je zonder nadenken de exacte portie (in gram) van je hond kan afmeten om zo een stabielere en gezondere levensstijl op te bouwen.

Het kan ook zijn dat het metabolisme van je hond trager wordt naarmate hij ouder wordt. In dit geval zal je calorieën in zijn voedingsschema moeten aanpassen om te voorkomen dat zijn gewicht na verloop van tijd niet gaat toenemen. Een moeilijke opgave voor veel baasjes maar iets waar ons algoritme automatisch rekening mee houdt. Op die manier zorgen we ervoor dat jouw hond in elke fase van zijn leven vol energie en gezond blijft, zonder aan te komen!

Overgewicht bij honden

Het voeren van een hond met overgewicht betekent minder calorieën, zonder dat je hond honger lijdt. Diëten voor gewichtsbeheersing zitten vol langzaam vrijkomende koolhydraten om je hond een ‘vol’ gevoel te geven. Just Russel hondenvoeding bevat ook het aminozuur L-carnitine om je hond te helpen bij die vetstofwisseling. Traktaties zijn niet helemaal uit den boze, maar houd het bij caloriearme opties zoals onze Garden bites.

hond met overgewicht ligt op het strand

Ondergewicht bij honden

Honden met ondergewicht hebben vaak een kleine eetlust – weinig en vaak voeren kan dan de oplossing zijn. Voor sommige honden kan de hele dag hun eten laten staan een goede optie zijn; dit staat bekend als vrij, of ad lib voeden. Het is niet geschikt voor alle honden, dus laat het eens links liggen als je hond:

 • Een slechte eetlust heeft
 • Diep in zijn borst zit en snel een opgeblazen gevoel krijgt
 • Een medische aandoening heeft, zoals suikerziekte, waardoor vrij eten schadelijk kan zijn (vraag dit na bij uw dierenarts)
 • Spijsverteringsproblemen heeft

hond met ondergewicht ligt in de tuin

De gevolgen van te veel te voeden

We zijn allemaal dol op het voeren en verwennen van onze honden. Maar als je ze teveel vet- en calorierijke opties geeft lopen ze risico op aan obesitas gerelateerde problemen:

 • Gewrichtsproblemen, waaronder artritis
 • suikerziekte
 • Hartproblemen en hoge bloeddruk
 • Ademhalingsmoeilijkheden
 • Verhoogd risico op het ontwikkelen van bepaalde tumoren
 • Hoger risico als uw hond tijdens een operatie onder narcose moet
 • Lagere kwaliteit van leven
 • Kortere levensverwachting

Wil je meer weten over voeding op maat voor je hond? Stuur gerust een mailtje naar hello@justrusel.com of bel ons op het nummer 0472 90 90 39.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag