Help! Mijn hond heeft een bloedende tumor

Odile Geirnaert
31 oktober 2022
4 min. leestijd

Is de tumor van je hond aan het bloeden? Merk je plotseling dat je hond zwakker wordt? Dat is nogal schrikken als baasje. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over een bloedende tumor bij je hond: waarom bloedt de tumor van je hond, wat betekent het en wat kun je doen? Scroll verder

Waarom begint een tumor bij een hond te bloeden?

Bloedvaten in tumoren hebben geen normale verbindingen en creëren  nieuwe bloedvaten uit bestaande, ‘normale’ vaten. Daarom zullen tumoren vaker openscheuren en bloeden. Wanneer een hond er dan aan likt, krabt of tegen iets aanloopt zal deze sneller bloeden.

Hoelang leeft een hond met een bloedende tumor?

Hoelang een hond kan leven met een bloedende tumor hangt af van de plaats van de tumor. Een hond met een bloedende hart-of milttumor die tijdig werd geopereerd, heeft een gemiddelde levensverwachting van 1 tot 3 maanden

Bij een hemangiosarcoom is de gemiddelde levensverwachting met een operatie alleen 1 tot 3 maanden en in combinatie met chemotherapie 5 tot 7 maanden

Sommige mastceltumoren bij honden kunnen ook bloeden, dit is pijnlijk en vervelend, maar gelukkig is het meestal geen noodgeval.

Is een bloedende tumor bij een hond gevaarlijk?

Ja, een bloedende tumor bij een hond is gevaarlijk. Een tumor die scheurt en gevuld is met bloed, veroorzaakt plotselinge interne bloedingen. Als een hond niet op tijd wordt behandeld, kan de bloedende tumor levensgevaarlijk zijn..

Kan een goedaardige tumor bij een hond ook bloeden?

Ja, een goedaardige tumor kan bloeden. Hoewel goedaardige tumoren zich niet naar andere organen verspreiden, kunnen ze toch scheuren en inwendige bloedingen bij je hond veroorzaken.

Hoe doe ik een tumor bij een hond stoppen met bloeden?

Wanneer je hond een bloedende tumor heeft, kan je het volgende doen:

  • Oefen druk uit op de bloedende tumor

Leg een kompres over je hond en oefen stevige maar zachte druk uit om de bloedende tumor te laten stollen.

  • Bedek de wond

Een verband helpt hevige of hardnekkige bloedingen te stoppen.

  • Ga naar de dierenarts

Als je hond uitwendig bloedt, of als je een inwendige bloeding vermoedt, is het best dat je zo snel mogelijk naar je dierenarts te gaan.

Wat zijn de symptomen van een interne tumor bloeding bij een hond?

Het is moeilijker op te merken wanneer een bloedende tumor bij je hond inwendig is. Gelukkig zijn er signalen waarop je kunt letten:

  • Bleek tandvlees
  • Een opgezwollen buik
  • Problemen met ademhalen, 
  • Zwakheid  
  • Ineenzakken

Zoek onmiddellijk hulp bij de dierenarts als je één van deze symptomen opmerkt.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag