Wat is Leishmania bij honden?

hond met een zandvliegje rond hem
20 oktober 2021
3 min. leestijd

Wat is Leishmania?

Leishmania is een parasiet dat wordt overgedragen door een insectenbeet van muggen of zandvliegjes. Momenteel komt het alleen nog maar voor rondom de middellandse zee en zuidelijker.  De muggen en zandvliegjes zijn enkel actief tijdens de nacht en bij zonsondergang. Naast de specifieke tijdstippen moet het ook nog eens windstil zijn vooraleer je hond gestoken kan worden. Het hangt dus van verschillende factoren af wanneer deze beestjes in actie schieten. Het seizoen van de zandvliegen begint in mei en eindigt in oktober.

Wat zijn de symptomen van Leishmania?

  • Slechte eetlust
  • Vermageren
  • Veel slapen
  • Huidproblemen
  • Manken
  • Bloedende neus
  • Ontstoken ogen

De parasiet wordt geïnjecteerd in de huid van de hond waarna ze migreert via het lymfevatenstelsel naar verschillende inwendige organen. Met tot gevolg dat de symptomen van Leishmania heel uiteenlopend zijn.

Hoe moet ik Leishmania behandelen?

De ziekte is niet te genezen maar is wel goed te behandelen. De behandeling zal wel levenslang noodzakelijk zijn. Jammer genoeg kan je er wel niet altijd snel bij zijn aangezien het soms enkele jaren duurt voordat je hond effectief ziek gaat worden van de besmetting. Uiteraard hangt dit ook af van het afweersysteem van je hond. Wanneer het heel vroeg ontdekt wordt dan is het heel goed te behandelen. Hoe later, hoe groter de kans op blijvende symptomen bij je hond.

Hoe kan ik Leishmania bij mijn hond voorkomen?

Het is heel belangrijk om Leishmania te voorkomen door het gebruik van een tekenband. Begin hier zeker ruim op voorhand mee voordat je naar het zuiden van Europa trekt met je hond. Jammer genoeg gaat deze tekenband of iets gelijkaardig je hond niet voor de volle 100% beschermen tegen Leishmania. Daarom blijft het belangrijk om je hond binnen te laten bij zonsondergang en tijdens de nacht.

Indien je hond bepaalde klachten heeft zullen de meeste klachten verdwijnen door bepaalde medicijnen te nemen (op raad van je dierenarts of apotheker). Naast de medicijnen lijkt het mij ook interessant om een bloedonderzoek (Alle informatie over bloedonderzoek bij uw hond | AniCura Nederland) te doen om de 6 maanden. Nadat de hond hier nogmaals positief test, zal de dierenarts starten met een tablettenkuur.

 

Is Leismania ook besmettelijk bij mensen?

Ik wil jullie zeker geen angst aanjagen maar mensen zijn ook vatbaar voor deze parasiet. Het kan enerzijds via een directe overdracht van de muggen of zandvliegjes. Daarnaast kan er ook een overdracht ontstaan tussen hond en de mens via huidletsels. Opletten dus.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag