Zo herken je meteen een broodfokker!

|
Cyriel Van Steen
27 oktober 2022
3 min. leestijd

Droom je van vier trippelende pootjes en een kwispelend staartje of spinnend kopje in huis? En heb je al een honden- of kattenras in gedachten? Leuk! Behalve als je hond of kat van een broodfokker zou komen. Die doen het enkel voor het geld en zitten niet in met het welzijn van hun dieren. Wil je zeker zijn dat je een hond of kat adopteert bij een ethische fokker? Lees dan hier hoe je een broodfokker kan herkennen en trap niet in de val.

Wat is een broodfokker?

Een broodfokker is een fokker van huisdieren, meestal honden of katten, met als hoofddoel om zo veel mogelijk winst te maken. Broodfokkers denken dus steeds eerst aan hun portefeuille, in plaats van het welzijn van hun dieren. 

Daardoor worden veel rashonden en -katten geboren in erbarmelijke omstandigheden. Met alle gezondheidsproblemen van dien. Ook de moederhond of -kat stelt het dan zelden goed.

Hoe kan ik een broodfokker herkennen?

Als het welzijn van honden en katten je nauw aan het hart ligt en je niet in de val wil trappen van een slechte kweker, kan je zo een broodfokker herkennen

Broodfokker Ethische fokker
Verkoopt meer dan 2 rassen Kweekt maximaal 2 rassen
Heeft altijd nestjes beschikbaar Werkt met een wachtlijst
Geeft je de pup of het kitten meteen mee en stelt geen vragen over je thuissituatie. Geeft puppy’s of kittens niet meteen mee. Stelt eerst uitgebreid vragen over je thuissituatie. Na positieve evaluatie krijg je de pup mee.
Toont je de moederhond of -kat niet. De fokker probeert je af te schepen met smoesjes. Toont de puppy’s en kittens samen met de moeder.
De dieren leven in een ‘fabriek’ en worden zo niet juist gesocialiseerd. De dieren worden gehouden in een huiselijke omgeving.
Toont je het honden- of kattenpaspoort soms pas na de verkoop. Dan pas zie je dat je pup of kitten geïmporteerd is uit een land zonder strenge regels over gezondheid en vaccinaties. Is open over het paspoort van je puppy of kitten.
Geeft je puppy’s mee jonger dan 8 weken en kittens jonger dan 13 weken. Geeft je puppy’s mee vanaf 8 weken (15 weken voor het buitenland) en kittens vanaf 13 weken.
Biedt puppy’s en kittens aan op zoekertjessites. Biedt geen puppy’s of kittens aan via zoekertjes.
Kan je niet terugvinden via een rasvereniging. Kan je (soms) terugvinden via een rasvereniging.

Vind hier een lijst met erkende hondenfokkers

Om je zoektocht naar een gezond en gelukkig huisdier gemakkelijker te maken, nog een goede tip. Op tipaw.com vind je hondenfokkers in België en Frankrijk die een strenge selectieprocedure hebben doorlopen. 

Veel van die kwekers zijn occasionele kwekers, wat betekent dat ze in een huiselijke sfeer opgroeien, maar ook dat je vaak geen stamboom krijgt. Aan jou de keuze of je dat ziet zitten!

Ook in het asiel vind je rashondjes en -katjes

En om af te sluiten: denk eens aan al die kitten- en puppyoogjes in het dierenasiel. Daar vind je ook heel wat mooie rashonden en -katten die pech gehad hebben met hun eerste gezin(nen). 

Op www.adopteereendier.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, ontdek je welke honden en katten in onze Vlaamse dierenasielen vertoeven. Neem zeker een kijkje!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws

Het verbazingwekkende verhaal van Bobi, de oudste hond ter wereld

03 februari 2023
In recent nieuws is Bobi, een Portugese hond geboren in 1992, officieel bevestigd door Guinness World Records als de oudste ooit geregistreerde hond. Bobi, die 30 jaar en 243 dagen oud is, leeft met zijn eigenaar Leonel Costa, die de lange levensduur van Bobi toeschrijft aan verschillende factoren, waaronder het leven in de natuur, liefde krijgen en het belangrijkste, voeding met hoge kwaliteit en op maat gemaakt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Duurste hondenrassen hond met geld in muil|twee samojeed honden in een bos|tibetaanse mastiff|canadese eskimhond in een open grasveld|egyptische faraohond in een open grasveld|leeuwenhondje in de tuin

De duurste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de duurste hond tot 1 miljoen euro verkocht kan worden? Ontdek hier de vijf duurste hondenrassen ter wereld.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een bruine Labrador die triest neerligt

Help, mijn hond piept en is onrustig!

08 november 2022
Piept je hond en is hij onrustig? Je hond probeert je iets te vertellen! In deze blog kom je meer te weten over de redenen waarom een hond jankt.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

08 februari 2023
Wist je dat lymfeklierkanker één van de meest voorkomende kankers is bij honden? In deze blogpost lees je de oorzaken, symptomen en behandelingen!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Adopteer hier een hond!

03 november 2022
Overweeg je om een hond te adopteren uit een asiel? In deze blog helpen we je verder op weg met het vinden van de geschikte adoptiehond!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Hond met poot over zijn hoofd|

Mijn hond is bang voor vuurwerk

29 december 2021
Het is weer bijna zover, het moment waar we allemaal massaal aftellen naar het nieuwe jaar en vuurwerk afsteken. Maar voor jouw hond is dit minder aangenaam.
Cyriel Van Steen