Wat zijn gedragsproblemen bij honden?

twee honden vechten in open veld|baasje trekt aan leiband hond die niet luistert|hond zit flink naast baasje in open veld
Cyriel Van Steen
10 december 2021
3 min. leestijd

Een hond met gedragsproblemen, wat houdt dat nu juist in? Gedragsproblemen bij honden is een zeer ruime term die door iedereen anders opgenomen wordt. In deze blog leggen we uit wat gedragsproblemen precies zijn en wat je eraan kaan doen.

Wanneer heeft mijn hond gedragsproblemen?

Gedragsproblemen bij honden wordt zoals eerder vermeld door iedereen anders opgenomen. Trekken aan de leiband, blaffen, bijten, voorwerpen opeten, in huis plassen, springen op mensen,… zijn de meest voorkomende voorbeelden van wat wij als gedragsproblemen bezien. In deze situaties stel je je natuurlijk de vraag van waar dit gedrag komt en hoe je dit in de toekomst kan vermijden.

Voor je op zoek gaat naar een concrete oplossing is het belangrijk om te beseffen dat er 2 invalshoeken zijn van gedragsproblemen bij je hond. Enerzijds is er het gedrag van je hond, wat meestal een uiting is van stress of frustratie. Anderzijds ben jij degene die sommige gedragingen als ongewenst gedrag beziet.

Gedragsproblemen volgen altijd dezelfde “route”, namelijk: situatie -> emotie -> gedrag.

Oorzaken van de meest voorkomende gedragsproblemen

Erfelijke aanleg

Bij erfelijke aanleg heb je 2 verschillende soorten, namelijk fenotype en genotype. Fenotype is hetgeen dat je puppy mee krijgt uit de genen van zijn mama en papa. Terwijl genotype meer afhankelijk is van de omgevingsfactoren.

Medische of lichamelijke oorzaak

Gedragsproblemen van je hond kunnen voortkomen uit lichamelijke pijn of ziektes .

Foute socialisatie

Wanneer je je hond niet goed socialiseert in de puppyfase kan dit later zorgen voor gedragsproblemen. Zo kan je hond angstig of agressief reageren op andere honden of mensen. Alles over het socialiseren van je puppy vind je hier!

Trauma

Je hond kan een trauma opgelopen hebben aan een bepaalde situatie, waardoor hij dit gaat bezien als een gevaar.

Voeding

Wanneer je hond niet de correcte voeding krijgt (bv. met teveel kleurstoffen), dan kan hij overactief en zo dus ook gedragsproblemen vertonen.

Lichaamstaal mis begrijpen

Wij als baasje denken vaak dat wanneer onze hond met zijn staart kwispelt, dit betekent dat hij gelukkig is of speels. Maar vaak kan het kwispelen van de staart een heel andere betekenis hebben. Leer daarom je hond zijn lichaamstaal goed!

baasje trekt aan leiband hond die niet luistert

3 stappen om gedragsproblemen bij honden te voorkomen

  1. Krijg inzicht in de situatie
    Wanneer je het ongewenste gedrag van je hond wil afleren of voorkomen is het vooral belangrijk om te weten van waar dit gedrag komt. Als je geen inzicht krijgt in de situatie, is het vaak onmogelijk om het probleem op te lossen.Enkele vragen die je jezelf kan stellen om tot inzicht te komen in de situatie zijn:

    • Wanneer vertoont je hond dit gedrag of wanneer vertoont hij het juist niet?
    • Sinds wanneer heb je dit probleem?
    • Zijn er bepaalde prikkels die je hond aanzetten tot dit gedrag? (bv. blaffen wanneer het te luid is rondom je hond)
    • Hoe uit jij jouw emoties wanneer je hond dit bepaalde gedrag vertoont?
    • Kan je eigen gedrag de oorzaak zijn van het probleem?
  2. Krijg inzicht in de emoties van je hond, maar ook de emoties van jezelf
    Als je hond niet doet wat jij verwacht of gedrag vertoont dat echt niet acceptabel is, dan kan dit de nodige stress en frustraties met zich meebrengen. Belangrijk hierbij is dat je aandacht geeft aan de manier hoe je met deze stress en frustraties omgaat. Want jouw gedrag en reacties kunnen zorgen voor de oplossing, maar kunnen ook de oorzaak zijn van jouw hond zijn gedragsproblemen. Zelfbewustzijn is dus heel belangrijk.Naast je eigen emoties te evalueren is het ook belangrijk om te kijken naar jouw hond zijn emoties. Wanneer je dit niet doet kunnen de gevoelens van je hond versterkt worden en het probleem toenemen. De gevoelens van je hond kan je heel gemakkelijk herkennen aan de lichaamstaal, m.a.w. hoe hij communiceert naar jou toe.
  3. Pas het gedrag aan
    Vanaf je meer inzicht hebt gekregen in de situatie en gevoelens van zowel jezelf als je hond kan je overgaan tot het aanpassen van het ongewenste gedrag.Weet dat het aanpassen van je hond zijn gedrag niet zomaar gaat, maar wel kunnen bepaalde omstandigheden en jouw gedrag je hond een gevoel van vertrouwen en veiligheid geven.

Begin op tijd!

hond zit flink naast baasje in open veld

Als je weet wat je verwacht van jouw hond, begin dan direct met oefenen en wacht niet af op wat je hond zelf gaat doen. Hoe vroeger je hiermee begint hoe sneller je hond weet wat jij precies verwacht van hem.

Zit je na het lezen van deze blog nog met enkele vragen over de opvoeding van je hond? Lees dan zeker onze andere blogs:

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
Een Beagle in een park

Waarom stinkt de stoelgang van mijn hond zo sterk?

06 februari 2023
Dat de stoelgang van je hond stinkt is normaal, maar in sommige gevallen kan de geur zelfs ondraaglijk zijn. In deze blog bespreken we enkele van de meest voorkomende oorzaken van een sterk ruikende hondenontlasting en wat je kunt doen om de geur te verminderen.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Wat betekent het als een hond geel overgeeft?

10 februari 2023
Moet jouw hond geel overgeven, maar heb je geen idee wat de betekenis hiervan is? Lees onze blog alle oorzaken en oplossingen tegen het geel braken!
Cyriel Van Steen
Hondennieuws
Vrouw knuffelt hond met verzekering in Vlaanderen

Dit zijn de verzekeringen voor honden in Vlaanderen

01 januari 1970
Hoorde jij over hondenverzekeringen en wil je er een voor je liefste huisdier? Slim! Ontdek hier alle verzekeringen in Vlaanderen en hun voor- en nadelen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws

De beste hondenverzekering in België? Vergelijk hier.

15 februari 2023
Verdient je hond de beste zorg die er is? Dan is een hondenverzekering absoluut een must. Ontdek hier de beste hondenverzekering in België!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond springt over boomstronk|vrouw met vier chihuahuas op haar schoot|dingo jaagt op het strand|man met chihuahua in zijn handen|saluki hond|Alaskan Malamute

Vier van de oudste hondenrassen ter wereld

04 maart 2021
Wist je dat de domesticatie van de hond waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden plaatsgevonden heeft? Ontdek in deze blog de vier oudste hondenrassen ter wereld!
Odile Geirnaert
Hondennieuws

Waarom geeuwt mijn hond zo veel?

15 februari 2023
Betekent geeuwen bij een hond hetzelfde als voor mensen? Bij ons zijn vermoeidheid of verveling de meest voorkomende redenen van gapen, maar is dat ook zo bij honden? Lees erover in onze blog!
Odile Geirnaert