Hoe moet je een puppy opvoeden?

puppy met speeltje in zijn bek op een grasveld
Cyriel Van Steen
07 april 2021
3 min. leestijd

Binnenkort heb je je nieuwe pup in huis en vraag je je nu misschien af hoe moet ik mijn puppy opvoeden. Geen probleem! in deze blog bespreken we wat we verstaan onder opvoeden puppy, hoe je hier aan begint, hoe je jouw pup iets aanleert en nog meer! 

Je puppy opvoeden begint bij een solide voorbereiding

Voordat je je pup begint te trainen en op te voeden, ben je zeker dat je 100% voorbereid bent? Zo moet je, voordat je een pup in huis neemt, al nadenken over volgende zaken:

 • Is mijn huis puppyproof?
 • Bij welke dierenarts kan ik terecht?
 • Welke hondenscholen zitten er bij mij in de buurt?
 • Naar welk trimsalon kan ik mijn puppy brengen?
 • Zijn mijn buren op de hoogte?
 • Welke speeltjes, voeding, mand… past bij mijn puppy?

Een volledige puppy-to-do-lijst en -musthaves krijg je in deze video’s:

Wat verstaan we onder “puppy opvoeden” ?

Onder opvoeden van een pup verstaan we de hond zijn plaats in de “roedel” (het gezin) leren kennen. Je leert hem hoe hij zich hoort te gedragen in je gezin en in jouw leefwereld. Kortom de hond “manieren leren”. Natuurlijk weet een hond niet wat “goede manieren” zijn. Het is de mens die dat voor hem bepaalt.

Onder “puppy opvoeden” kan je dus verstaan:

 1. zindelijk maken
 2. socialiseren
 3. habitueren
 4. leren alleen thuis zijn
 5. gehoorzaamheidstraining

Bijna alles wat je kan bedenken om een gehoorzame, sociale en gelukkige hond te krijgen. Beeld en klank hierover vind je in deze video:

Een pup opvoeden, hoe begin ik daar aan?

Je puppy opvoeden moet je doen vanaf het begin, wacht er niet te lang mee. Want hoe vroeger, des te beter!

In een vorige blog besproken we al het “alleen leren zijn van je pup”. Nu zullen we het hebben over hoe we onze pup iets moeten aanleren.

Hoe kan ik iets aanleren aan mijn puppy?

Bij een positieve uitvoering beloon je onmiddellijk, door direct na de uitvoering het woordje “flink” of “goed” (of de clicker) te zeggen in combinatie met een snoepje. Het is belangrijk dat iedereen binnen het gezin hetzelfde bevel gebruikt voor bepaalde opdrachten. Daarnaast is het ook heel belangrijk om consequent te zijn. Wat toegestaan is mag altijd en wat niet mag mag nooit! Het is dus niet de bedoeling dat je puppy de ene avond wel op de zetel mag en de andere dag niet.

high five met puppy tijdens het trainen in het park

Het stappenplan: je pup een commando leren met beloning!

 1. Lok je pup in de positie met een snoepje;
 2. Beloon hem/haar direct met het snoepje;
 3. Stap per stap de gebaren waarmee je de puppy in de positie lokt verkleinen;
 4. Na een paar keer te proberen kan je het commando erop proberen plakken, zeg dit vlak voor je pup de opdracht uitvoert;
 5. Belangrijk! Zeg het commando 1 keer en herhaal het niet 20 keer
 6. Gebruik hierbij de juiste intonatie
 7. Beloon je pup. Dit is niet alleen met snoepjes maar kan ook met een speeltje, vrijheid of een aai.

TIP: voor de eerste weken met je pup raden we aan om voedsel of speeltjes te gebruiken als beloning, deze zijn goed voor het opbouwen van een band.

Hoe moet ik mijn pup straffen?

In de hondenwereld zijn er geen regels van goed of kwaad. Een hond doet iets omdat hij, in functie van alle indrukken die op hem toekomen, een patroon herkent waarop hij dan respons moet geven. Het is aan ons als mens om te zeggen wat goed of slecht is. Bijvoorbeeld: een hond die buiten gaat blaffen doet dit niet om je te pesten, maar om zijn territorium te beschermen.

Als je jouw hond wilt straffen doe dit dan niet fysiek en niet met geroep en geschreeuw. Gebruik een woordje als “foei”, “genoeg” of “A-A”. Deze laatste is heel goed omdat je deze niet in het dagelijkse leven zal gebruiken, genoeg zal je vaker zeggen. Zeg het woordje op een normale manier, maak je stem wat zwaarder maar roep niet tegen je hond.

Een goede straf kan ook zijn het negeren van je hond of een time-out geven. Bij een time-out ga je je pup afzonderen van de roedel/gezin, in een bench of kamer voor een korte periode van 1-2 minuten.

Enkele voorbeelden

Toon je hond ook altijd welk gedrag je wel wilt zien!
Bijvoorbeeld: Je komt thuis en je hond springt op, negeer je hond en ga terug de deur uit. Na een tijd zal de hond door hebben dat hij door opspringen geen aandacht van je krijgt. Vervolgens kan je bij het binnenkomen vragen voor een zit en dan pas dag zeggen. Als je het opspringen wilt stoppen door weg te duwen of “neen” te zeggen dan is de kans groot dat dit niet veel helpt. Dit omdat beide kan gezien worden als aandacht geven aan je hond.

TIP: Als je je hond toch fysiek straft dan krijg je de kans dat jouw hond bang wordt van jou. We willen niet dat de hond gehoorzaam is omdat hij bang van je is. Heb je een dominante hond dat heb je de kans dat hij in opstand komt tegen jou. Een straf moet altijd komen vlak na het gedrag komen, achteraf straffen is zinloos, je hond koppelt deze straf dan niet meer met wat hij “fout” heeft gedaan maar met wat hij op dat moment aan het doen was. Hou ook rekening met het karakter hond dat je hebt voordat je straft, bij heel gevoelige honden werk je best op een zo best positieve manier

Je puppy opvoeden met benchtraining

Een bench komt goed van pas bij de opvoeding van je puppy. Zo kan die dienen als time-out-plek als je hond er de kantjes van af loopt. Maar je pup zomaar aan zijn halsband zijn bench induwen is geen goed idee. Laat hem eerst wennen aan zijn bench, en die zien als veilige plek waar hij tot rust kan komen. Hoe je dat doet, ontdek je in deze video:

Conclusie

Nu je weet hoe je je puppy moet opvoeden ben je al goed voorbereid op de komst van jep pup. Uiteraard zijn er nog een paar zaken die we later willen bespreken.

Heb je specifieke vragen of bepaalde vaststellingen? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren. Wij helpen je graag verder!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag