Tips voor een vakantie met je hond

hond in auto met hoofd uit het raam
Odile Geirnaert
26 maart 2021
3 min. leestijd

Als je op vakantie gaat, wil je dat doen met het hele gezin, ook de hond valt hier natuurlijk onder! Maar wat zijn de dingen waar je op moet letten voordat je met de hond op vakantie gaat.

Naar welk land ga je naartoe?

Eerst moet je natuurlijk een land kiezen waar je heen wilt. Bij het kiezen van een land zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Temperatuur
Houd ten eerste rekening met het klimaat van het land. Je doet je Husky er geen plezier mee als je haar meeneemt naar de warme Spaanse stranden. Voor een chihuahua kan een skivakantie juist weer te koud zijn.

Welk ras is je hond?
Het ras van je hond kan ook invloed hebben op je vakantie. Sommige rassen, zoals bijvoorbeeld Pitbull-achtigen, Rottweilers en Staffords mogen bepaalde landen niet eens in.

Hondvriendelijkheid
Het is ook handig om te weten hoe hondvriendelijk een land is. Het is natuurlijk handig als je een huisje wilt huren, dat je hond hier welkom is. Houd er ook rekening mee dat een hond niet zomaar elke winkel of elk restaurant binnen mag en dat er dus altijd iemand buiten moet blijven wachten met de hond. Dus wanneer je met de hond op vakantie gaat moet je rekening houden met bepaalde locaties die niet geschikt zijn voor honden.

Vaccinaties en paspoort

Binnen Europa moet elk dier een geldig EU-paspoort hebben wanneer het dier naar het buitenland gaat. Een paspoort dat je in Nederland van je dierenarts krijgt, is geldig in heel Europa. Hierbij is het belangrijk dat in het paspoort alle entingen van je hond staan. Alle honden, katten en fretten moeten een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) hebben gehad, 21 dagen voordat ze op vakantie gaan. Dit moet duidelijk staan aangegeven in het paspoort.

Voor landen buiten Europa verschillen de regels per land. Zoek dan ook genoeg informatie op voordat je zomaar je hond mee wilt nemen, het ene land is strenger dan de ander.

Hier een handige link van Vlaanderen met wat meer uitleg over bepaalde verplichtingen.

Met de hond op vakantie, is dat oké?

Je hond meenemen is leuk, maar het is wel belangrijk dat hij of zij er ook een leuke vakantie aan overhoudt. Voor een oude hond kan het bijvoorbeeld veel stress opleveren als deze 20 uur in de auto moet reizen. Je hond moet mentaal en fysiek in staat zijn om ook plezier te beleven aan de vakantie. Je moet niet alleen jezelf er een plezier mee doen, maar ook je hond.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag