Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

Cyriel Van Steen
23 januari 2023
4 min. leestijd

Gedraagt jouw viervoeter zich de laatste tijd wat vreemd en heb je het gevoel dat hij lymfeklierkanker heeft? Haast je dan snel naar de dierenarts, lymfeklierkanker is namelijk een van de meest voorkomende kankers bij honden. Wij geven je in deze blogpost alvast graag mee wat lymfeklierkanker precies is, hoe je het kan herkennen en wat de mogelijke behandelingen zijn. Scrol snel omlaag! 

Wat is lymfeklierkanker bij een hond?

Lymfeklierkanker of een maligne lymfoom is een van de meest voorkomende tumoren bij honden. Bij deze vorm van kanker is er sprake van een toename van witte bloedcellen in de lymfeklieren. 

Hoe ontstaat lymfeklierkanker bij een hond?

De oorzaak van lymfeklierkanker bij een hond is helaas onbekend. Er werd een tijdje gedacht dat bepaalde virussen een rol zouden spelen, maar dit werd nooit bewezen. Hieronder sommen we enkele andere oorzaken op die in verband gebracht kunnen worden bij lymfeklierkanker bij honden: 

  • Bepaalde onkruidverdelgers; 
  • Overmatige blootstelling aan tabaksrook; 
  • Chromosoom veranderingen; 
  • Wonen binnen industriële gebieden.

Wat zijn de symptomen van maligne lymfoom bij een hond?

De symptomen van maligne lymfoom bij een hond hangt deels af van waar de tumoren zich bevinden. Algemene klachten zijn koorts, verminderde conditie, matige eetlust en afvallen. Daarnaast zijn er symptomen die veroorzaakt kunnen worden door de locatie van de tumor, zoals: 

  • Multicentrisch lymfoom: Verdikte lymfeklieren in de keelstreek, hals, voor de schouder of in de knieholte. Deze zijn normaal gezien niet pijnlijk voor je viervoeter; 
  • Alimentair lymfoom: Dit zijn verdikkingen in het maag- en darmstelsel. Braken en diarree zijn symptomen bij deze vorm van lymfeklierkanker; 
  • Mediastinaal lymfoom: Bij deze vorm van lymfeklierkanker bevindt de tumor zich in de borststreek. Hier kan je viervoeter last hebben van zijn ademhaling.

Wat is de levensverwachting als mijn hond een maligne lymfoom heeft?

De gemiddelde levensverwachting van honden met lymfeklierkanker is zonder enige vorm van therapie vrij kort – maximum 3 maanden. Wanneer je ervoor kiest om je hond te behandelen, zal de ziekte voor een bepaalde tijd onder controle blijven. Bij 60 – 90% zien we tumor zelfs volledig verdwijnen. 

Welke behandeling bestaat er voor honden met lymfeklierkanker?

De behandeling bij lymfeklierkanker bij honden is afhankelijk van de soort tumor. Daarom is het uiterst belangrijk om eerst een grondig onderzoek te doen naar het stadium en de soort kanker. 

Lymfeklierkanker bij honden verspreidt zich over het ganse lichaam. Jouw hond krijgt hiervoor een bepaalde vorm van chemotherapie. Bij bepaalde vormen van lymfeklierkanker, beperkt de kanker zich tot één bult. Deze kan dan gemakkelijk operatief verwijderd worden. 

Hoeveel kost het om maligne lymfoom bij mijn hond te behandelen?

De kosten van een behandeling kunnen variëren van €100 tot meer dan €3.000. Deze kosten zijn afhankelijk van het type behandeling. Er bestaan wel bepaalde dierenverzekeringen waarbij het mogelijk is jouw hond te verzekeren tegen (onverwachte) dierenartskosten.

Wanneer is een behandeling van lymfeklierkanker bij mijn hond het niet waard?

Het succes van de behandeling hangt af van hond tot hond. Sommige honden leven nog jaren na de behandeling, bij anderen slaat de behandeling niet aan. Bij de meest voorkomende vorm van maligne lymfoom bij de hond, de multicentrische vorm, leeft de helft van de honden nog na 1 jaar. Blijf er voor zorgen dat de levenskwaliteit van jouw viervoeter prioriteit blijft.

Heeft een hond met lymfeklierkanker pijn?

Lymfeklierkanker bij honden is over het algemeen niet pijnlijk. De lymfeklieren voelen in het beginstadium van de ziekte nog zacht aan. Naarmate de ziekte vordert worden de klieren harder en pijnlijker. In dat stadium worden ook andere organen (lever, milt, …) bij de ziekte betrokken. 

Kan je maligne lymfoom bij een hond voorkomen?

Lymfeklierkanker bij honden kan je nooit met zekerheid vermijden, maar je kan het risico wel verkleinen. Zoals je hierboven kon lezen, zijn er bepaalde factoren die als oorzaak kunnen leiden voor lymfeklierkanker bij je hond. Wij geven je graag nog enkele tips mee om de kans op lymfeklierkanker bij jouw hond te verkleinen:

 

  • Vermijd passief roken: Er zijn aanwijzingen dat het risico op kanker bij honden toeneemt wanneer ze overmatig worden blootgesteld aan tabaksrook;
  • Controleer het gewicht van je viervoeter: Zwaarlijvigheid bij honden kan een risicofactor zijn voor kanker; 
  • Breng regelmatig een bezoekje aan de dierenarts: Een jaarlijkse controle bij de dierenarts is zeker geen overbodige luxe. Zo kunnen afwijkingen op tijd worden opgespoord & zijn behandelingen nog doeltreffend;
  • Ga voldoende wandelen met je hond: Beweging is key. Voldoende beweging verlaagt het risico op gezondheidsproblemen.

 

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag