Kattentaal: wat wil mijn kat zeggen?

Kat die kijkt naar de camera
Odile Geirnaert
23 november 2022
5 min. leestijd

Iedereen denkt wel eens: “Wat wil mijn kat zeggen?” Wij mensen kunnen met elkaar praten, maar onze huisdieren kunnen veel moeilijker met ons communiceren. We moeten dus een andere manier vinden om ze te begrijpen. Ben jij ook benieuwd naar kattentaal en wil jij je kat beter leren begrijpen? Lees dan snel verder! 

Wat is kattentaal?

Katten communiceren anders dan wij. Je kan kattentaal onderscheiden in verbale en non-verbale taal. Katten gebruiken veel meer lichaamstaal (non-verbaal) en minder geluid (verbaal). Bovendien heeft elke kat zijn eigen stijl van communiceren. Leer jij graag meer over de lichaamstaal van je kat? Dan ben je bij deze blog aan het juiste adres!

Hoe kan je met je kat praten?

Je kan gewoon tegen je kat praten als je wil communiceren met je geliefde huisdier. Katten begrijpen commando’s moeilijk maar leren wel je toon te herkennen. Gebruik een hogere toon om vriendelijkheid aan te geven en een lagere voor boosheid of ontevredenheid

Indien je bepaalde woorden vaak herhaald tegen je kat, zal je kat dit wel gaan begrijpen. Zeg je bijvoorbeeld vaak “bed” voordat je gaat slapen, dan zal je kat dit gaan herkennen en je volgen naar de slaapkamer.

Hoe zeg je “ik hou van jou” in kattentaal?

We kunnen ook non-verbale communicatie of lichaamstaal gebruiken om met onze kat te communiceren. Wil je naar je kat glimlachen? Doe dit dan niet met je mond, maar gebruik je ogen. Door je ogen langzaam te sluiten, zeg je tegen je kat dat je hem leuk vindt.

Dit zijn de verschillende soorten kattentaal om je kat beter te begrijpen!

Wil jij je kat graag beter leren begrijpen? Hieronder maken we een korte oplijsting van emoties die je makkelijk bij een kat kan opmerken. Ontdek ze snel!

Kattentaal als je kat ontspannen is

Jij kan rustig naar je kat knipperen om een positief gevoel aan te geven maar wist je dat je zo eigenlijk gewoon kattentaal imiteert? Katten knipperen namelijk geregeld met hun ogen. Zo geven zij andere katten aan dat ze ontspannen zijn. Het wil zeggen: “Ik voel mij opt gemak”. Als een andere kant hier ook zo over denkt, zal hij dit terug doen. 

Spinnen wordt misschien wel gezien als het meest aangename en bekendste geluid dat een kat maakt. Het toont aan dat je kat tevreden en ontspannen is. Pas op, dat zijn niet de enige redenen waarom katten spinnen. Katten spinnen ook als ze bijvoorbeeld ziek zijn of pijn hebben en doen dit om zichzelf gerust te stellen

Ook aan de oren kan je kattentaal aflezen, heeft je kat rechtopstaande oren en ligt hij ergens gezellig neer? Dit is ook een teken dat je kat erg ontspannen is. 

Hierbij kan je ook aan de snorharen zien wanneer je kat ontspannen is. Deze staan namelijk relaxed schuin.

Kattentaal als je kat speels is

Als je kat speels is zal je dit kunnen afleiden aan zijn lichaamstaal, meer specifiek aan zijn staart. Een speelse kat zal zijn staart heen en weer zwiepen

De oren van je kat zullen omhoog staan, iets naar voren gedraaid en gespitst zijn. 

Heeft je kat ingetrokken nagels tijdens het spelen, dan is alles in orde! Kun je de nageltjes zien, wees dan voorzichtig. Hij zou wel eens agressief uit de hoek kunnen komen.

Kattentaal als je kat bang, gespannen of gestrest is

Klemt je kat zijn staart tussen de benen dan betekent dit dat je kat bang is. Het toont aan dat je kat onzeker en onderdanig is. 

Een ander teken dat je kat zich bang, gespannen of gestrest voelt is wanneer hij de oren naar achteren spitst. Liggen de oren plat, dan is je kat bang en klaar om aan te vallen. 

De ogen van je kat vertellen je ook meer in deze situatie. Je kat zal heel alert en waakzaam zijn. De ogen staan in dit geval wijd opengesperd en de pupillen zijn duidelijk vergroot. 

De snorharen staan naar voren gericht. Je kat zal misschien ook zijn rug wat ronder maken en in de lucht duwen. 

 Kattentaal als je kat geïrriteerd is

Indien je kat zijn staart van een kant naar de andere kant beweegt, is ze waarschijnlijk geïrriteerd. Het kan echter ook speelgedrag zijn. Hierbij is het belangrijk om naar de situatie te kijken om te zien over welke van de twee opties het gaat. Hoe sneller de staart zwiept, hoe hoger de spanning oploopt. Let op dat de spanning niet overgaat tot een mogelijke aanval!

Een ander signaal waar we op moeten letten is de stand van de oren. De oren van een geïrriteerde kat verschillen maar weinig met de oren van een angstige kat in kattentaal. Die zijn naar achteren gedraaid of liggen plat op het hoofd van je kat.

Kattentaal als je kat kwaad is

Als je kat kwaad is dan zal je dit zeker merken. Je kat zijn haren staan omhoog op de schouder en rug. Dit laat zien dat je kat angstig of agressief is. Het lichaam staat  een beetje naar voren gebogen en de pootjes staan schrap.

De staart zwiept hard heen en weer, staat recht omhoog of recht naar achteren. Als de oren omhoog staan, maar naar achteren gericht lijken, dan is dat ook een teken van boosheid. Een boze kat hoor je ook. Boze katten zullen gaan blazen of grommen en ontbloten hierbij hun tanden. Je kat kan ook gaan ‘gillen’, dit laat een mengeling tussen boosheid en angst zien.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag