Just RusselHoe oud is mijn hond in mensenjaren?

Hoe oud is mijn hond in mensenjaren?

gelukkige hond in een bos
Cyriel Van Steen
20 oktober 2021
3 min. leestijd

Onze lieve hondjes worden gemiddeld 10 tot 12 jaar. Ze spenderen hun hele leven bij ons, hun baasjes, maar voor ons is dat natuurlijk maar een heel klein deel uit ons leven. De klok van een hond tikt dus veel sneller dan die van een mens. Maar de vraag is: hoe oud is mijn hond nu echt in mensenjaren? Scrol verder, want wij geven je een formule!

De eeuwenlange mythe

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat je de leeftijd van een hond moet vermenigvuldigen met 7. Deze formule wordt dan ook nog heel veel gebruikt om de leeftijd van je hond te berekenen. Een hond van 12 jaar zou in dit geval 84 jaar zijn.

Maar eigenlijk klopt deze berekening helemaal niet. De leeftijd van een hond wordt enerzijds bepaald door het ras. Je hebt enorme verschillen tussen rassen, je kan bijvoorbeeld een Cane Corso niet vergelijken met een chihuahua. Een kleine hond is snel volwassen en leeft nog een lange tijd. Voor een grote kan het soms 2 jaar duren voordat hij helemaal volgroeid is, in sommige gevallen leven ze dan ook nog maar ongeveer 5 jaar. Dit zou dus ook betekenen dat een kleine hond ouder is in mensenjaren dan een grote hond omdat deze sneller volwassen worden.

Het ontwikkelingstraject van honden

Het is wel zo dat alle honden ongeacht het ras een vergelijkbaar ontwikkelingstraject volgen. Ze bereiken de puberteit rond 10 maanden en sterven ze voor 20 jaar. Het blijkt dat de hond en de mens vergelijkbare ontwikkelingen hebben. Honden kunnen namelijk ook dezelfde ziekten en functionele achteruitgang van veroudering krijgen als mensen. 7 weken in hondenjaren zal ongeveer 9 maanden in mensenjaren zijn, de pup krijgt zijn tanden rond 7 weken en een baby rond 9 maanden. Als je hond 1 jaar is, dan zal hij de verouderingsverschijnselen tonen van een dertigjarige mens. Is je hond 3 dan is hij 50 in mensenjaren.

Na de eerste 3 jaar veroudert een hond veel trager. Zo heeft een hond van 12 jaar slechts een menselijke leeftijd van 70 jaar.

Weetje

Waarschijnlijk heb je al gehoord dat je de leeftijd telkens x7 moet doen. Deze formule wordt dan ook nog heel veel gebruikt om de leeftijd van je hond te berekenen. Toch klopt die formule niet!

Hoe bereken ik de leeftijd van mijn hond?

De juiste formule om te berekenen hoe oud je hond is in mensenjaren is: 16 x In(leeftijd hond) + 31 (*ln= logaritme)

Voorbeeld: Je hond is 5 jaar: 16 x In(5)+31 = 56,8 jaar

Besluit

Het is dus allemaal eigenlijk veel ingewikkelder dan dat we eerst dachten ;). Hopelijk begrijp je nu wel hoe je de leeftijd van je hond kan berekenen in mensenjaren.

Het is ook heel belangrijk om je hond gezonde voeding te geven zodat hij goed oud kan worden. Maar wat is gezonde voeding? Dat ontdek je hier.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag
Hondennieuws
man tevreden met hondenvoeding thuis geleverd|zak gepersonaliseerde hondenvoeding thuis geleverd

10 voordelen van online hondenvoer kopen

19 november 2021
Online hondenvoer kopen is goedkoper, makkelijker, ecologischer, veiliger en leuker dan in de winkel. Ontdek hier 10 voordelen van online hondenvoer kopen.
Odile Geirnaert
Hondennieuws
Een hond die een bal terugbrengt naar zen baasje|

Hoe laat je je hond apporteren?

22 december 2022
Ook benieuwd hoe je hond laat apporteren? Apporteren is een geweldig leuk spelletje om met je hond te doen, maar hoe begin je er nu aan om dit aan je hond te leren? In deze blog lees je hoe je je hond leert apporteren in drie stappen. Lees snel verder!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
gelukkige hond in het bos

Populaire hondennamen 2022

23 maart 2021
Er zijn populaire hondennamen, stoere hondennamen, bijzondere, grappige en niet veel voorkomende namen. Maar wij binnen Just Russel vroegen ons af wat de top 10 is van meest populaire hondennamen in België en Nederland. Ontdek ze hier!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond en kat bij elkaar in een grasveld

De socialisatie van de puppy

29 april 2021
De socialisatie van je puppy is enorm belangrijk bij de opvoeding van je pup. Ontdek hier welke fases heel belangrijk zijn!
Odile Geirnaert
Hondennieuws
hond kijkt droevig naar buiten

Hoelang kan mijn hond alleen zijn?

12 november 2021
Geen enkele hond vindt het leuk om lang alleen te zijn. Hoe lang jouw hond alleen kan zijn hangt af van verschillende factoren. Ontdek ze hier.
Cyriel Van Steen
Hondennieuws

Wat is lymfeklierkanker bij een hond en wat doe je eraan?

08 februari 2023
Wist je dat lymfeklierkanker één van de meest voorkomende kankers is bij honden? In deze blogpost lees je de oorzaken, symptomen en behandelingen!
Cyriel Van Steen