Het gebit is een van de belangrijkste lichaamsdelen van je hond. Ze gebruiken het om mee te eten, te spelen, maar ook om zichzelf mee te verdedigen. Wij mensen kunnen onze tanden poetsen om ons gebit schoon en sterk te houden. Een hond kan dit natuurlijk niet zelf, daarom is het belangrijk dat we regelmatig aan gebitsverzorging gaan doen.

Waarom is gebitsverzorging voor je hond belangrijk?

Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan leiden tot tandvleesontstekingen. Dit is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar het kan ook bloeden en ervoor zorgen dat er schade wordt veroorzaakt aan de tanden en hun wortels. In het ergste geval trekken de bacteriën van het ontstoken tandvlees de bloedbaan van de hond in. Dit kan zorgen voor problemen in de rest van het lichaam, zoals bijvoorbeeld in het hart.

Tanden poetsen bij je hond

Dé manier om het gebit van je hond schoon te houden, is door zijn of haar tanden te poetsen. Je kan speciale hondentandenborstels kopen waarbij je makkelijk bij alle tanden kunt komen, ook is er speciale tandpasta voor honden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen!

Tandenpoetsen is in eerste instantie niet heel leuk voor je hond, dus het verstandigste is het om het al vroeg aan te leren. Als je hond nog een pup is, kan je vrij eenvoudig door middel van spel of clickertraining je hond aanleren dat tandenpoetsen geen vervelend iets is.

Naast het poetsen kan je het gebit ook gezond houden door de hond veel te laten kauwen. Niet alleen brokken bevorderen dit, maar er zijn ook speeltjes op de markt waar je hond lekker op kan knagen en waardoor het gebit schoon blijft. Je kunt ook botten en kluiven geven, maar die mag je niet zonder toezicht achterlaten. Veel honden slikken het laatste stuk in en dit kan gevaarlijk zijn.

Controleer het gebit regelmatig

controle van het gebit van een hond

Je hond kan het niet zeggen wanneer hij een vies gebit heeft, als baasje heb je de taak om dit in de gaten te houden. Tekenen van een slecht gebit zijn bijvoorbeeld een stinkende geur uit de bek maar ook moeite hebben met eten. Laat het gebit dan ook altijd controleren als je bij de dierenarts bent. Als het heel erg uit de hand is gelopen, bestaat er een kans dat je een hond een gebitsbehandeling nodig heeft onder narcose. Als je zelf al goed poetst, kan je dit voorkomen.

Handige hulpmiddelen

Het soms niet altijd even makkelijk om een juist hulpmiddel te vinden voor je hond. In dit filmpje kan je duidelijk oplossingen zien voor gebitsverzorging van je hond. Enjoy!

hond bijt in een hondensnack

Hoe poets ik de tanden van mijn hond?

Wil je dat je hond zonder morren of stress zijn tanden laat poetsen? Dan doe je er goed aan om je hem op jonge leeftijd te laten wennen aan de rubberen tandenborstel, de tandpasta en het gevoel van tandenpoetsen. Dat gaat in stapjes:

  1. Laat je hond naast je zitten en duw zijn lip zachtjes omhoog, terwijl je zijn hoofd vastneemt. Beloon met een gezonde snack als dat goed gaat.
  2. Als je hond dit vlot accepteert, open zijn mond voorzichtig. Denk aan je beloning! Werkt je hond nog niet helemaal mee? Probeer de volgende dag opnieuw.
  3. Zodra je controle hebt over het hoofd en de tanden, haal je de tandenborstel boven. Begin er niet meteen mee te poetsen, maar hou hem kort in de buurt van de tanden of zet de tandenborstel er zachtjes tegen. Beloon je hond weer! Doe vervolgens hetzelfde met een klein beetje tandpasta.
  4. Zodra je hond de vorige stappen toelaat, kan je zachtjes poetsen – en belonen. Mission accomplished!

Een tip voor extra mondhygiëne bij je hond: mondwater!

Wist je dat mondwater voor honden bestond? Dat is en smakelijke oplossing die je in het drinkwater van je huisdier giet. Wanneer je hond drinkt, verspreid dit mondwater zich over zijn gebit en blijven vuil en etensresten minder snel aan zijn tanden plakken. Resultaat: een minder snelle opbouw van tandsteen en tandplak! Vraag ernaar bij je dierenarts.