Gebitsverzorging voor je hond

hond met een tandenborstel voor zijn bek
26 maart 2021
3 min. leestijd

Het gebit is een van de belangrijkste lichaamsdelen van je hond. Ze gebruiken het om mee te eten, maar ook om zichzelf mee te verdedigen. Wij mensen kunnen onze tandenpoetsen om ons gebit schoon en sterk te houden. Een hond kan dit natuurlijk niet zelf, daarom is het belangrijk dat we regelamtig aan gebitsverzorging gaan doen.

Waarom is gebitsverzorging voor je hond belangrijk?

Net als mensen, kunnen ook honden last krijgen van tandplak en tandsteen. Tandplak kan leiden tot tandvleesontstekingen. Dit is niet alleen pijnlijk voor de hond, maar het kan ook bloeden en ervoor zorgen dat de tanden uitvallen. In het ergste geval trekken de bacteriën van het ontstoken tandvlees de bloedbaan van de hond in. Dit kan zorgen voor problemen in de rest van het lichaam, zoals bijvoorbeeld in het hart.

Tanden poetsen bij je hond

Dé manier om het gebit van je hond schoon te houden, is door zijn of haar tanden te poetsen. Je kan speciale hondentandenborstels kopen waarbij je makkelijk bij alle tanden kunt komen, ook is er speciale tandpasta voor honden. Gebruik nooit tandpasta voor mensen!

Tandenpoetsen is in eerste instantie niet heel leuk voor je hond, dus het verstandigste is het om het al vroeg aan te leren. Als je hond nog een pup is, kan je vrij eenvoudig door middel van clickertraining je hond aanleren dat tandenpoetsen geen vervelend iets is.

Naast het poetsen kan je het gebit ook gezond houden door de hond veel te laten kauwen. Niet alleen brokken bevorderen dit, maar er zijn ook speeltjes op de markt waar je hond lekker op kan knagen en waardoor het gebit schoon blijft. Je kunt ook botten en kluiven geven, maar die mag je niet zonder toezicht achterlaten. Veel honden slikken het laatste stuk in en dit kan gevaarlijk zijn.

Controleer het gebit regelmatig

controle van het gebit van een hond

Je hond kan het niet zeggen wanneer hij een vies gebit heeft, als baasje heb je de taak om dit in de gaten te houden. Tekenen van een slecht gebit zijn bijvoorbeeld een stinkende geur uit de bek. Laat het gebit dan ook altijd controleren als je bij de dierenarts bent. Als het heel erg uit de hand is gelopen, bestaat er een kans dat je een hond een gebitsbehandeling nodig heeft onder narcose. Als je zelf al goed poetst, kan je dit voorkomen.

Handige hulpmiddelen

Het soms niet altijd even makkelijk om een juist hulpmiddel te vinden voor je hond. In dit filmpje kan je duidelijk oplossingen zien voor gebitsverzorging van je hond. Enjoy!

hond bijt in een hondensnack

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag