De TOP 10 gevaarlijkste voeding voor honden

droevige hond ligt in de living
30 december 2020
3 min. leestijd

De gevaarlijke voeding voor honden. Negeer die schattige puppy ogen en wees geïnformeerd: dit zijn de tien gevaarlijkste voedingsmiddelen die je je hond kunt geven.

Gevaarlijke voeding voor honden: wat mogen ze niet eten

Alcohol

Je pup is net als die vriend uit je studententijd. Alleen kan je hond je niet vertellen wanneer ze zich misselijk voelen. Want alcohol heeft hetzelfde effect op de lever en het brein van een hond als op dat van jou. Jammer genoeg kan je hond in veel kleinere hoeveelheden grote schade toebrengen. Zelfs een kleine hoeveelheid alcohol kan braken, diarree, depressie, coördinatieproblemen, ademhalingsproblemen, coma’s en zelfs de dood veroorzaken. Zoals bij mensen, hoe kleiner de hond, hoe groter het effect.

Maar wat is gevaarlijke voeding voor honden nu eigenlijk?

Uien & Knoflook

Zorg ervoor dat je hond uit de buurt van deze twee blijft, heel gevaarlijke voeding voor je hond en niet enkel door de mogelijke geurhinder. Knoflook is een controversieel ingrediënt dat zeker ook behoort tot de categorie gevaarlijke voeding voor honden. Het heeft veel medicinale doeleinden en het is een immuunbooster. Desondanks wegen de voordelenvniet op tegen de potentiële risico’s. Zowel ui als knoflook bevatten namelijk een stof die de rode bloedcellen van een hond kan beschadigen en/of vernietigen, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Houd een oogje in het zeil: symptomen van bloedarmoede omvatten vermoeidheid, bleek tandvlees, geen trek in voedsel, verveling en kortademigheid. Dat risico is trouwens aanwezig in alle vormen van knoflook en ui – rauw, in poedervorm, gekookt of gedehydrateerd. In geen geval mogen honden dit eten.

Cafeïne

Heeft jouw hond ‘s ochtends wat extra energie nodig om wakker te worden? Probeer dan een verkwikkende ochtendwandeling, maar denk er niet aan om je kop koffie te delen. Koffie kan onherstelbare schade en zelfs cafeïnevergiftiging veroorzaken als het in voldoende grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Dit risico loopt van thee, koffie en energiedranken tot frisdrank, cacao en zelfs sommige pijnstillers.

De symptomen van je zieke hond door cafeïnevergiftiging zijn rusteloosheid, snelle ademhaling, hartkloppingen en spiertrillingen, niet helemaal anders dan hoe wij ons voelen na het drinken van een hele hoop energiedrankjes.

Druiven & Rozijnen

Hoewel sommige vruchten voor je hond geweldige gezonde snacks zijn, zijn druiven en rozijnen ongezond voor je hond. Ze zien er onschuldig uit, maar deze zoete bessen kunnen braken, lethargie en uiteindelijk nierfalen bij honden veroorzaken. Het is onduidelijk waarom net deze twee vruchten dat effect hebben, maar zorg ervoor dat je pup veilig uit de buurt van de met druiven versierde kaasplateau blijft.

hond met ongezond fruit voor zijn neus

Little white maltese dog and food ingredients toxic to him

Macadamia noten

Macadamia-noten kunnen een uitstekende bron van voedingsvezels voor mensen zijn, maar honden moeten hun crunch helaas ergens anders zoeken. Hoewel het effect lang niet altijd zo extreem is, kunnen deze noten fataal zijn voor bepaalde honden. De effecten hangen af van de grootte van de hond, maar consumptie van slechts 2,4 g/kg macadamia noten kan al tekenen van vergiftiging veroorzaken, waaronder spiertrillingen, extreme vermoeidheid, verlamming van de achterhand, braken, koorts en snelle hartslag. Het combineren van deze noten met chocolade verergert klinische symptomen en verhoogt het risico op overlijden, dus doe iedereen een plezier en sluit die zak met macadamia noten gehuld in chocolade.

Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gebruikt in snoep, tandvlees, tandpasta en bepaalde dieetvoeding. Deze stof kan snel traumatische gevolgen hebben voor je hond, want inname ervan veroorzaakt een plotselinge toename van de insulinecirculatie en dat kan leiden tot een ernstige daling van de bloedsuikerspiegel en uiteindelijk tot het falen van de lever. Vroege symptomen omvatten herhaaldelijk braken, lethargie en verlies van coördinatie of zelfs epileptische aanvallen. Als gevolg van inname van xylitol kan de lever binnen enkele dagen falen, dus vergeet niet om de dop ‘s ochtends weer op de tandpasta te doen. Je hond (en huisgenoot) zullen je bedanken door deze gevaarlijke voeding niet in het zicht te laten liggen.

Chocolade

Deze zoete traktatie is het meest bekende verboden voedsel voor honden. Wat chocolade voor honden giftig en ongezond maakt is een stof genaamd theobromine, die abnormale hartslagen, trillingen, epileptische aanvallen en de dood kan veroorzaken. Alle chocolade is gevaarlijk voor honden, maar donkere en ongezoete bakvariëteiten zijn de sterkste bronnen van theobromine en zijn daarom dus de dodelijkste.

droevige hond ligt op de grond

Vetafscheidingen en botten

Je komt misschien wel eens in de verleiding om je hond wat restjes spek te geven, maar dat doe je beter niet. Zowel gekookte als ongekookte vetafscheidingen kunnen pancreatitis bij honden veroorzaken en behoren daardoor ook bij gevaarlijke voeding voor honden. Daarnaast kunnen botten leiden tot verstikking en kunnen ze ook de keel of het spijsverteringskanaal van een hond versplinteren en doorboren. Vers gekookt vlees van hoge kwaliteit is dan weer een geweldige bron van veilige, pupvriendelijke eiwitten! Niet de gevaarlijkste voeding voor honden, maar beter geef je het niet.

Gistdeeg

Gist voor een hond is éen van de meest ongezonde voeding voor je hond. Er is een goede reden waarom traktaties met koekjesdeeg geen trend zijn. Zoals elke antiek kookboek vermeldt: deeg moet rijzen. Als je hond ongebakken deeg eet, zal het in de maag beginnen rijzen en zo zwelling en hevige pijn veroorzaken. De gist zal ook fermenteren en alcohol produceren, en zoals je ondertussen al weet, is ook dat af te raden.

Fruitpitten & Zaden

Als laatste gevaarlijkste voeding voor honden hebben we de Pitten en zaden. Zij kunnen het spijsverteringskanaal van een hond belemmeren. Bijgevolg meot je dus voorzichtig wezen als je perzikplakjes of watermeloenstukjes met je pup deelt. Bepaalde pitten kunnen ook gevaarlijk zijn omdat ze cyanide of andere schadelijke stoffen bevatten: dat is bijvoorbeeld het geval bij perzikken of pruimen.

Natuurlijke en verse voeding

Gelukkig bestaat er naast de gevaarlijkste voeding voor honden ook natuurlijke en verse voeding waardoor je hond een gezondere levensstijl zal aangaan. Lees er meer over in onze blogpost: 10 Natuurlijke en Verse Hondensnacks.

Voeding Just Russel

Wil je meer te weten over onze voeding? Lees dan zeker hier wat wij jullie hond te bieden hebben.

Wil je meer weten over de gevaarlijkste hondenvoeding? Lees dan zeker de blogpost van Aveve: Gevaarlijk voedsel voor de hond.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag