
Heb je een bultje op je hond ontdekt en vraag je je af of het een wrat of een tumor is? In deze blog leggen we het verschil uit en vertellen we wat je het beste kunt doen! Scrol snel verder!
Hoe herken je een wrat bij honden?
Wratjes bij honden komen vaak voor, maar zijn meestal onschuldig. Ze verschijnen vaak op de poten of in de mond, vooral bij oudere honden. Deze kleine, donkere uitstulpingen hebben wat weg van een ‘bloemkoolvorm’. Soms verdwijnen ze vanzelf en ze worden vaak veroorzaakt door het papillomavirus.
Hoe herken je een tumor bij honden?
Tumoren zijn vaak groter dan wratjes en blijven meestal groeien. Soms zitten tumoren onderhuids en kunnen jeuken. In tegenstelling tot een wrat verdwijnen tumoren niet zomaar en voelen ze wat bobbelig aan. Twijfel je? Laat het bultje zeker eens nakijken door je dierenarts.
Moet je bezorgd zijn als je hond een bultje heeft?
Meestal niet! Het meeste bultjes zijn ongevaarlijk. Wratten en ongeveer de helft van de tumoren zijn goedaardig, maar laat altijd een dierenarts het verschil bepalen.
Hoe herken je wratten die op tumoren lijken?
Er zijn een paar tumoren die makkelijk verward kunnen worden met een wrat, zoals het hystiocytoom, melanoom of mastceltumor. Deze laatste twee zijn kwaadaardige tumoren, maar bij twijfel is het altijd goed om het door een professional te laten checken.
Wil je weten hoe deze gezwellen bij honden eruit zien? Lees dan zeker ook onze blog over hoe je een tumor bij jouw hond kan herkennen.
Behandeling wrat vs. tumor
Een wrat moet niet bepaald behandeld worden. Mocht je hond toch last hebben van het wratje, kan dit behandeld worden met:
- Antibiotica
- Injectie met interferon
- Elektrochirurgie
- Uitsnijden
- Bevriezen
- Weg laseren
Een tumor moet je wel zo spoedig mogelijk laten behandelen door je dierenarts, dit kan op verschillende manieren:
- Operatie
- Chemotherapie
- Bestraling
- Immunotherapie
- Hormoontherapie