Wat betekent het als een hond geel overgeeft?
Geeft je hond regelmatig geel over en heb je geen flauw benul wat de betekenis hiervan is? Er zijn verschillende redenen waarom je hond geel braakt. Meestal is er gelukkig niet zoveel aan de hand. Het veranderen van de hondenvoeding is de oplossing! Scroll snel verder om de do’s en don’ts te weten te komen!
Wat is dat geel dat mijn hond overgeeft?
Wanneer een hond geel braakt, spreken we over gal. Gal is een vloeistof die op een natuurlijke wijze door de lever van de hond wordt gecreëerd. Deze vloeistof wordt opgeslagen in de galblaas. Van zodra het verteringsproces start, komt de gal in de dunne darm om de verwerking van het voedsel te voltooien. Daarna wordt de vloeistof afgevoerd naar de dunne darm. Samen met andere afvalstoffen wordt deze stof afgezonderd in de ontlasting. Dit fenomeen komt bij heel wat honden voor.
Gal bestaat voornamelijk uit water, lecithine, galzouten, pigmente, cholesterol en bicarbonaat-ionen. Wanneer je hond frequent geel gal braakt, moet je hem voeding toedienen dat veel vezels en weinig vet bevat.
Naast het geel braken, kan het ook zijn dat je hond bloed of slijm braakt.
Waarom geeft mijn hond geel gal over?
Er zijn verschillende redenen waarom een hond geel braakt. Een oorzaak die vaak voorkomt is een lege maag. Toch zijn er nog enkele andere oorzaken waarom jouw hond geel braakt. We geven je 5 oorzaken die aan dit probleem kunnen liggen.
Opgepast! De symptomen van geel gal kunnen gelijkaardig zijn met die van maligne lymfoom. No worries, het spugen van geel gal heeft niets te maken met lymfeklierkanker. De symptomen van lymfeklierkanker zijn het hebben van een verminderde eetlust, gewichtsverlies en lusteloosheid. Raadpleeg best een dierenarts indien de symptomen van lymfeklierkanker voorkomen bij jouw hond.
1. Er komt gele gal in de maag van je hond via de dunne darm
Als een hond niet of weinig heeft gegeten, kan hij vanuit zijn dunne darm in zijn maag lekken. Zodra de gal de maag binnenkomt, kunnen de galzuren het slijmvlies van de maag irriteren. Deze irritatie resulteert vervolgens in braken bij de hond. Vaak geven honden ‘s morgens over op een nuchtere maag.
Daarnaast kan de hond veel vetrijke voeding gegeten hebben. Hierdoor produceert de galblaas meer gal en gaat hij geel braken.
2. Je hond heeft een spijsverteringsprobleem
Het is zeer onaangenaam, maar toch een veel voorkomend probleem bij honden. Het hebben van spijsverteringsproblemen kan liggen aan verschillende oorzaken: het eten van de verkeerde voeding, orgaanziektes, infecties, darmparasieten of voedingsmiddelenallergieën. Hoe gevoeliger de spijsvertering, hoe belangrijker het is om licht verteerbare voeding te geven aan de hond. Er is speciale voeding ter beschikking om jouw hond te ontlasten van dit probleem. Ontdek er hier alles over.
Honden zijn blij met dezelfde maaltijden. Ze wensen niet om elke dag een andere maaltijd geserveerd te krijgen, integendeel! Zo heeft je hond veel minder kans op maag- en darmproblemen als ze vaak dezelfde voeding krijgen. Het liefst op dezelfde tijdstippen en dezelfde hoeveelheid.
3. Je hond heeft een darmblokkage
Niet meer willen eten of geel gal braken is een vaak voorkomende klacht wanneer je hond een darmblokkage heeft. De oorzaak hiervan kan liggen aan het feit dat jouw hond een voorwerp heeft ingeslikt. Dit kan gaan over een voorwerp die ze al een langere tijd geleden opgegeten hebben. Pas dagen of weken later kunnen de klachten zich ontwikkelen. Mocht je een vermoeden hebben dat jouw hond last heeft van darmblokkades, schakel je best zo snel mogelijk de dierenarts in.
4. Je hond lijdt aan pancreatitis
Wanneer een hond lijdt aan pancreatitis, ook wel alvleesklierontsteking genoemd, is zijn alvleesklier ontstoken. De alvleesklier (pancreas) is een belangrijk orgaan in de buikholte van de hond. De klachten van een alvleesklierontsteking kunnen heel divers zijn. De oorzaak van dit probleem ligt vaak aan het eten van vet of olieachtig voedsel. Vaak voorkomende symptomen zijn diarree, lusteloosheid en gebrek aan eetlust. Het vaststellen van een alvleesklierontsteking bij honden is helaas niet eenvoudig. Er is helaas geen eenvoudige en eenduidige test om een ontsteking van de alvleesklier te bevestigen. Het is daarom belangrijk om andere oorzaken voor buikpijn, niet eten en/of braken uit te sluiten. Heb je de indruk dat jouw hond pancreatitis heeft? Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts.
5. Je hond heeft een voedselallergie
Wanneer je hond een voedselallergie heeft, is hij overgevoelig aan bepaalde bestanddelen. Bij honden wordt een voedselallergie veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op een vreemde lichaamsstof waardoor er histamine vrij komt. Bij de meeste allergieën gaat dit over het eten van eiwitten, maar dit varieert natuurlijk van hond tot hond. De meeste honden vertonen huidklachten, maag- en darmklachten of hebben plotseling jeuk. Ook al eet je hond al jaren dezelfde voeding, plots kunnen er voedselallergieën ontstaan.
Het is lastig om te weten aan wat je hond precies allergisch is. Om zeker te weten dat je hond een voedselallergie heeft, moet je eerst kunnen uitsluiten dat dit niet wordt veroorzaakt voor parasieten. Indien je dit fenomeen hebt kunnen uitsluiten, moet je nagaan wat je hond heeft gegeten. Hiernaast moet je de dierlijke eiwitten en de hoeveelheid die voorkomen in de voeding noteren. Daarna kan een aanpassing in de voeding gebeuren.
Weet je niet waar te beginnen bij het aanpassen van de hondenvoeding? Bij Just Russel bieden we gezonde voeding aan voor heel wat allergieën, alsook gevoelige huid of darmen.
Is het erg als een hond geel overgeeft?
Wanneer jouw hond een keer geel moet braken, hoef je je absoluut geen zorgen te maken. Elke hond heeft wel eens last van zijn maag waardoor hij moet braken. Er zijn echter een aantal dingen die je in de gaten moet houden indien dit een veelvoorkomend probleem wordt. Weinig eetlust, diarree of koorts kunnen wijzen op pancreatitis bij je hond.
Indien er een duidelijke oorzaak is waarom je hond moet overgeven, hoef je je zeker geen zorgen te maken. Blijf de diverse symptomen goed in de gaten houden. Check zeker ook of de hond koorts, diarree of juist geen ontlasting heeft. Twijfel niet en ga langs bij de dierenarts.
Welke andere symptomen kan een hond hebben die geel overgeeft?
Wanneer je hond regelmatig geel overgeeft, kan dit aan verschillende, controversiële oorzaken liggen. Wij sommen de meest voorliggende oorzaken op:
Een lege maag
In sommige omstandigheden eet een hond minder dan normaal. Op dit moment kan het gebeuren dat de maagwand geïrriteerd raakt door de gal met als gevolg dat een hond geel braakt. Vaak gebeurt dit ‘s nachts omdat je hond al te lang geen eten meer in zijn maag heeft gekregen. Dit kun je gemakkelijk oplossen door ‘s avonds nog een klein beetje voer te geven. Bovendien kan voedsel van slechte kwaliteit ook maagirritatie veroorzaken.
Gras eten
Het eten van gras kan een teken zijn van misselijkheid en/of buikpijn. Door gras te eten wekt de hond een braakreflex op zodat hij of zij gaat braken. Op zich is dit geen probleem, maar als je hond constant gras eet kan het zijn dat hij belangrijke voedingsstoffen mist.
Wagenziekte
Net zoals mensen kunnen honden wagenziek worden. Door de snelle bewegingen die een auto maakt, raakt het evenwichtsorgaan van de hond in de war. Wanneer je in de auto zit met je hond kun je beter rustig rijden. Anti-stress hondensupplementen zorgen ervoor dat je hond minder stress heeft onderweg. Dit voedingssupplement is de beste keuze wanneer je een lange tijd in de auto zit met je hond. Daarnaast kun je de autoruiten blenderen indien dit mogelijk is zodat er minder licht en prikkels binnenvallen.
Wat moet je doen als een hond geel overgeeft?
- Voeding stapsgewijs aanpassen
Twijfel je aan de voeding van je hond? Vermoed je dat jouw hond een allergie heeft? Schakel beetje bij beetje over op hypoallergene, licht verteerbare voeding.
Vervolgens kun je de voeding van je hond verdelen in beurten in plaats van een grote portie in één keer te geven. indien je hond alleen ‘s ochtends gal overgeeft, kun je ‘s avonds ook nog een klein beetje voeding geven.
Ook kunnen te veel groente of fruit in een maaltijd kan je hond gal doen braken. De oorzaak hiervan is dat de hond zijn spijsverteringsstelsel niet is aangepast aan het verteren van te veel fruit en groenten.
- Hondensupplement vol vezels
Vezels zijn goed voor het spijsverteringsstelsel van je hond. Ook helpen ze galzuren te binden, waardoor het darmslijmvlies van je hond beter beschermd blijft. De digestion boost hondenvitamines zorgen ervoor dat de darmflora van je hond terug in balans is. Deze smakelijke hondensnack met probiotica zit vol met voedingsvezels waardoor de spijsvertering op een vlotte manier zijn werk doet. Geef je hond na het overgeven een supplement.
- Rehydratatie and relax
Wanneer je hond braakt, ontstaan er een droogte. Het is belangrijk om je hond voldoende water te geven na het overgeven. Wanneer een hond heeft gebraakt of diarree heeft gehad verliest hij vocht. Dit kan al na 24u evolueren tot uitdroging. Zorg dus altijd voor voldoende hydratatie! Daarnaast moet je je hond veel rust gunnen zodat hij kan genezen.
- Niet twijfelen, maar ingrijpen
Het kan uiteraard gebeuren dat je hond moet overgeven door medische redenen. Indien het braken langer dan 2 tot 3 dagen aanblijft, contacteer je best een dierenarts om dit probleem op te lossen.