Voelde je tijdens het knuffelen een plotselinge bult bij je hond? Dan wil je uiteraard zo snel mogelijk weten wat dat precies kan zijn en of je die kan en moet laten weghalen. Al is er niet altijd meteen reden tot paniek. Lees snel de meest voorkomende oorzaken van bultjes en knobbels bij je hond en hoe je best reageert.
Wat betekent een plotselinge bult bij mijn hond?
Bultjes en knobbeltjes bij honden komen vaak voor en dat in alle soorten, vormen en maten. Ook de oorzaken zijn heel uiteenlopend. Dit zijn de 5 meest voorkomende oorzaken van plotse bultjes bij honden én hoe je het probleem aanpakt:
1. Een plotselinge bult bij je hond door een insectenbeet
In het beste geval voelde je een plotselinge bult bij je hond omdat hij werd gestoken of gebeten door een insect. In dat geval zal het bultje vanzelf verdwijnen. Voel of zie je een teek zitten? Verwijder die dan zo snel mogelijk met een tekentang en ontsmet nadien de beet. Zo voorkom je verdere infecties.
2. Een plotselinge bult bij je hond door een verstopt talgkliertje
Als je hond plots een bult heeft op zijn huid, dan kan het om een verstopt talgkliertje gaan. Vooral bij oudere honden verschijnen verstopte talgkliertjes of ingekapselde haarzakjes, vaak op de rug of in de nek. Zolang deze knobbeltjes niet ontsteken of bloeden, zijn ze volstrekt onschuldig. Gewoon afblijven is de boodschap.
3. Een plotselinge bult bij je hond door een ontsteking of abces
Ontsteekt zo’n talgklier of haarzakje bij je hond? Of heeft je hond een ontstoken wondje of geïnfecteerde beet van een ander dier? Dan voelt de plek waar de knobbel plots zit vaak warm aan en pijnlijk. Je hond kan zich ook sloom voelen en koorts maken. Haast je zo snel mogelijk naar de dierenarts.
4. Een plotselinge bult bij je hond door een tumor
De schrik van alle hondenbaasjes als ze plots een bult zien bij hun hond, is uiteraard een tumor. Al hoeft een tumor niet altijd worst case scenario te zijn, want er bestaan ook goedaardige tumoren, zoals vetbultjes of hystiocytomen.
In het geval van een kwaadaardige tumor wordt het probleem best in een zo vroeg mogelijk stadium ontdekt en onderzocht. Hoe sneller je je hond dus naar de dierenarts brengt, hoe beter voor je hond en voor je gemoedsrust. Intussen kan je ook deze blog lezen zodat je de verschillende soorten tumoren bij een hond kan herkennen.
5. Een plotselinge bult bij je hond door een wratje
Wanneer je een plotselinge bult opmerkt bij je hond, kan het om een onschuldig wratje gaan. Dat is een kleine, ongevaarlijke ronde uitstulping die vaak donkerbruin of zwart gekleurd is. Een wratje ziet er meestal ‘bloemkoolachtig’ uit en groeit vaak op de poten en in de mond van een hond en komt ook vaker voor bij senioren.
Hoe behandel je een plotselinge bult bij een hond?
Hoe je een plotse bult bij je hond behandelt, hangt af het soort gezwel. Je dierenarts zal je hond dus eerst onderzoeken om te zien waarover het gaat. Indien nodig voert hij of zij verder medische tests uit, zoals een biopsie.
Zodra duidelijk is wat voor soort plotselinge bult op het lichaam van je hond groeit, kan je dierenarts je huisdier hiervoor als volgt behandelen:
- Ontsteking of abces: behandeling met antibiotica.
- Vetbolletje of goedaardige tumor: meestal onbehandeld of operatief verwijderen.
- Kwaadaardige tumor: operatie, chemotherapie, bestraling, immunotherapie of hormoontherapie.
- Wratje: meestal onbehandeld, of antibiotica, injectie met interferon, elektrochirurgie, uitsnijden, bevriezen of laseren.
Wat een plotselinge bult bij je hond ook mag betekenen, ga altijd eerst naar je dierenarts. Twijfel je over de diagnose van je eigen dierenarts? Consulteer zeker ook andere dokters voor een second opinion.