Je puppy alleen laten, hoelang mag dat?

baasje omarmd hond
Odile Geirnaert
07 april 2021
3 min. leestijd

De eerste weken is het de bedoeling dat je de tijd neemt voor je pup en thuis blijft om hem zo goed mogelijk op te voeden en te socialiseren. Toch is het in diezelfde periode ook niet slecht om je puppy af en toe alleen thuis te laten. In het begin laat je je pup voor een korte tijd alleen en geleidelijk aan verleng je die periode. Je begint bijvoorbeeld met 3 minuten alleen in een kamer om uiteindelijk voor een paar uur je hond alleen thuis te kunnen laten. Deze training is sterk van belang om verlatingsangst te vermijden. Lees snel verder en ontdek hoe je je pup traint om gezellig alleen te blijven!

Hoelang kan je een hond alleen thuis laten?

Laat je hond niet langer dan 4 à 6 uur alleen. Echter kan dit verschillen per hond. Zorg ervoor dat hij goed heeft bewogen voordat je de deur uit gaat. Je kan eventueel contact opnemen met een uitlaatservice die voor jou een wandeling doet met je hond terwijl je op het werk bent.

Wat is verlatingsangst bij een hond?

Het leven van een hond draait rond zijn baasje. Als je even weg bent, mist je hond je enorm. Bij sommige honden kan dat zelfs leiden tot verlatingsangst. Daarom is het ook geen goed idee om je hond plots alleen thuis te laten voor een lange tijd.  Hieronder kan je enkele kenmerken van verlatingsangst bij honden terugvinden:

  • Blaffen
  • Janken
  • Piepen
  • Kauwen
  • Kapot bijten van meubels
  • Binnen plassen
  • Volgen in huis
  • Overmatig zorggedrag
  • Rondjes draaien
  • Stress-signalen (zoals tongelen, hijgen en geeuwen)

Een hond met verlatingsangst is veel te afhankelijk van zijn baasje. Een hond is echter ook een groepsdier waardoor alleen zijn voor hen heel abnormaal voelt. Het is dus belangrijk dat je vanaf de eerste weken al direct begint om verlatingsangst af te leren bij je hond. Wacht hier zeker niet mee totdat je echt weg moet voor een paar uur. Bouw zijn training rustig op, en dan kan je best om een paar weken vrijaf te nemen eens je pup er is. Kan dit niet, dan raad ik je aan een oppas te voorzien!

Hoe leer je je hond alleen te zijn?

Om te beginnen kan je je puppy alleen laten in een bench of in een aparte kamer:

  • Wandel rustig de kamer uit en kom direct terug en herhaal dit een paar keer.
  • Beloon je hond telkens wanneer je terugkomt en hij rustig gebleven is. Zo wordt het voor je hond een gewoonte om je te zien wegwandelen.
  • Maak de tijd dat je pup alleen is stukje bij stukje iets langer.

Eens je je pup goed alleen in de kamer of bench kan laten, is de volgende stap alleen laten in huis. Dat doe je op dezelfde wijze, telkens iets langer.  We zijn ervan overtuigd dat je je hond met wat geduld probleemloos alleen thuis zal kunnen laten.

TIP: Soms worden honden al zenuwachtig als ze zien dat je je schoenen en jas aandoet omdat ze weten dat je wil vertrekken. Doe dus je schoenen en jas aan, pak je sleutels en doe vervolgens direct alles terug uit en keer terug naar de woonkamer. Doe dit een paar keer op de dag. Na een aantal keer zal de hond dit gewoon vinden en het niet meer associëren met je vertrek.

Download je gratis puppy-checklist

[fluentform id=”14″]

Zorg dat je hond zich niet verveelt wanneer hij alleen is!

Als je hond alleen thuis is voor een lange tijd, is de kans groot dat hij zich gaat vervelen. Zorg er dus voor dat je een wandeling of leuk spel hebt gespeeld met je hond voordat je weggaat. Ook kan je je hond iets te doen geven terwijl je weg bent, zoals een Kong met een lekkere vulling of een heerlijk kauwbot.

Conclusie

Als je vanaf het begin je pup leert alleen te zijn, zal je je hond alleen thuis kunnen laten zonder problemen. Hoe vroeger je hiermee start, hoe minder kans je zal hebben op een hond met verlatingsangst!

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag