De eerste loopsheid bij je hond: voortekenen en tips!

Hond met eerste loopsheid maakt zichzelf schoon en ligt op beige vloer|Grijze hond in eerste loopsheid draagt een pamper en slaapt op beige zetel
Odile Geirnaert
06 augustus 2022
4 min. leestijd

De eerste loopsheid van je geliefde hond kan stresserend zijn, voor jou én je hond. Gelukkig zijn we er met tips en tricks om deze periode te vergemakkelijken voor jullie. Die ontdek je in deze blog. Scroll of swipe dus zeker verder!

Wat is (de eerste) loopsheid bij een hond?

Wanneer een teefje (voor het eerst) loops is, bereidt haar lichaam zich voor om gedekt te worden. Op dat moment veranderen de hormoonspiegels van je geliefde hond, waardoor haar gedrag en lichaam veranderen. Voor jou als baasje kan de eerste loopsheid van je huisdier onzekerheid met zich meebrengen. Maar geen zorgen, de periodes na de loopsheid van je hond zullen soepeler verlopen.

Een loopse reu, kan dat ook?

Kortgezegd: nee. Met loopsheid bedoelen we de periode waarin een teefje klaar is om met een reutje te paren. Mannelijke honden daarentegen, zijn in staat om het hele jaar door te paren en dat al vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden.

Wanneer wordt een hond de eerste keer loops?

De eerste loopsheid doet zich voor als het teefje zich in de puberteit bevindt. Kleinere hondenrassen komen sneller in de puberteit dan grotere honden. Bij hen mag je je verwachten aan de eerste loopsheid als het teefje 6 à 10 maanden oud is. Bij grotere rassen kan dat duren tot een leeftijd van ongeveer 10 tot 16 maanden, of soms langer.

Wat zijn de voortekenen van de eerste loopsheid bij mijn hond?

De eerste loopsheid bij je hond gaat hand in hand met een aantal lichamelijke en gedragsveranderingen:

  • De vulva is gezwollen
  • Je teef verliest bloed
  • Er is geurafscheiding die enkel opgemerkt wordt door reuen
  • Je hond is onrustiger en humeuriger dan normaal
  • Ze is snel afgeleid
  • Ongehoorzaamheid komt meer voor

Hoe lang is een hond loops de eerste keer?

De eerste loopsheid van een hond duurt gemiddeld drie weken. Toch verloopt deze periode voor elke hond anders. Als je hond dus heel kort of juist heel lang loops is, schrik niet meteen.

Als je teefje naar jouw gevoel iets te lang bloed verliest, neem dan zeker contact op met je dierenarts. Better safe than sorry!

Wanneer is een hond vruchtbaar tijdens haar loopsheid?

Je teefje is tijdens haar eerste looptijd vruchtbaar wanneer haar eisprong plaatsvindt. Die periode heet de oestrus en duurt 4 tot 15 dagen. Aan deze fase gaat eerst nog de pro-oestrus vooraf. Dat is de periode waarbij je hond haar lichaam zich klaarmaakt voor het vruchtbaar zijn en je dus de lichamelijke en gedragsveranderingen zal opmerken. Na de oestrus volgen nog de metoestrus, waarbij de teef drachtig of juist schijndrachtig is, en de anoestrus oftewel de rustfase.

Hebben honden pijn als ze loops zijn?

Nee, gelukkig heeft je hond geen pijn tijdens haar eerste loopsheid. Loopsheid kan je hond wel ongemakkelijk en zenuwachtig maken. Als je hond toch pijn lijkt te hebben, raadpleeg dan zeker even je dierenarts.

Wat moet je doen als je teef de eerste keer loops is?

Als je hond voor het eerst loops is, kan je het haar comfortabeler maken zodat ze niet te veel stress moet hebben. Hieronder vind je de 7 beste tips:

4 tips om je hond te helpen tijdens de loopsheid

  • Gebruik een loopsheidbroekje voor bloedverlies.
  • Hou intensieve trainingssessies voor een andere keer.
  • Geef je loops hondje een extra portie liefde.
  • Gebruik kauwspeeltjes om je hond af te leiden van haar ongemak en stress.
Grijze hond in eerste loopsheid draagt een pamper en slaapt op beige zetel
Met een loopsheidbroekje voorkom je vlekken op je meubels en de vloer als je hond loops is.

En 3 tips om zwangerschap te voorkomen

Als je hond loops is, kan ze zwanger worden. Reutjes zullen haar geur in die periode ook onweerstaanbaar vinden en zullen er alles aan doen om zo dicht mogelijk bij haar te komen. Als je dus liever geen nestje wil met je hond, volg dan deze tips:

  • Hou je teefje tijdens haar (eerste) loopsheid aan de lijn tijdens het wandelen.
  • Probeer je wandelroute en -tijden aan te passen, om zo weinig mogelijk loslopende reuen tegen te komen.
  • Overweeg sterilisatie. Zo wordt je hond niet meer loops en kan ze ook niet meer ongewenst zwanger raken.

Heb je nog een vraag?

Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.

Stel je vraag