Hoe moet ik een puppy opvoeden?

puppy met speeltje in zijn bek op een grasveld
07 april 2021
3 min. leestijd

Een goede opvoeding van je puppy is belangrijk om ongewenst gedrag in de toekomst te voorkomen. Zo moet je uw puppy leren alleen zijn, zindelijk maken en leren omgaan met andere mensen en kinderen. Het vergt niet alleen veel tijd, maar ook consistentie is zeer belangrijk! In deze blog geven we de 10 beste tips om jou te helpen in de opvoeding van je puppy.

1. Neem je puppy pas na 8 weken in huis

Een puppy kopen/adopteren is heel leuk en natuurlijk wil je deze zo snel mogelijk bij jou in huis nemen. Maar toch is het beter om minstens te wachten tot je pup 8 weken oud is. Gedurende hun eerste levensweken leren ze namelijk vaardigheden van de moederhond die ze voor de rest van hun leven meenemen, zoals spelen, sociale vaardigheden, hoe hard hij mag bijten, leren omgaan met andere honden, etc. Verder heeft je pup deze eerste weken ook nood aan liefde, voeding en aandacht van de moederhond.

2. Zorg voor een veilige plek

De eerste dagen dat je puppy bij jou komt wonen zijn voor hem ook het spannendste. Je pup is net weg bij zijn mama en broertjes en zusjes waardoor hij voornamelijk nood heeft aan rust en geborgenheid. Geef je pup dus veel liefde, aandacht en warmte zodat hij zich veilig voelt bij jullie thuis. Verder is het ook aangeraden om te zorgen voor een hondenbench die groot genoeg is voor je puppy. Het is niet alleen jouw pup zijn eigen veilige plaats, maar een bench helpt ook bij het zindelijk maken van je puppy. Hij zal zijn eigen plek namelijk niet snel vuil willen maken en het duidelijk aangeven dat hij een behoefte moet doen.

3. Weet wat je jouw puppy wilt leren

Vooraleer je start met de opvoeding van je puppy is het belangrijk dat je zelf heel goed weet wat je verwacht van je hond. Door een lijstje te maken met wat je allemaal wilt, kan je hier ook consequent op oefenen. Belangrijk hierbij is dat je een lijstje maakt met gedragingen die je graag wilt zien en dus niet een lijstje van wat je juist niet wil zien bij je hond. Enkel op het eerste heb je invloed door middel van trainingen en consequentie.

high five met puppy tijdens het trainen in het park

Het stappenplan: Commando aanleren mét beloning!

 1. Lok je pup in de positie met een snoepje;
 2. Beloon hem/haar direct met het snoepje;
 3. Stap per stap de gebaren waarmee je de puppy in de positie lokt verkleinen;
 4. Na een paar keer te proberen kan je het commando erop proberen plakken, zeg dit vlak voor je pup de opdracht uitvoert;
 5. Belangrijk! Zeg het commando 1 keer en herhaal het niet 20 keer
 6. Gebruik hierbij de juiste intonatie
 7. Beloon je pup. Dit is niet alleen met snoepjes maar kan ook met een speeltje, vrijheid of een aai.

TIP💡

voor de eerste weken met je pup raden we aan om voedsel of speeltjes te gebruiken als beloning, deze zijn goed voor het opbouwen van een band.

4. Begin met je puppy zindelijk te maken

Een van de eerste dingen die je jouw puppy moet aanleren is zindelijkheid. In het begin moet een puppy nog regelmatig naar buiten. Ga dus zeker na het slapen, eten of drinken en na het spelen of andere situaties die uw puppy opwinden eens naar buiten. Let ook op het gedrag van je puppy: snuffelen aan de grond en rondjes draaien wijzen er vaak op dat je puppy een behoefte moet doen.

Bekijk onze blog en video over het zindelijk maken van je puppy

5. Neem de tijd en wees consistent

Geduld hebben is zeer belangrijk tijdens de opvoeding van je puppy. Het is normaal dat hij niet alles op 1, 2, 3 perfect gaat uitvoeren. Een hondentraining kost tijd en elke hond leert in een ander tempo. Neem daarom de tijd en plan consequent enkele trainingsmomenten in met je puppy. Als je merkt dat je hond moeite heeft om iets aan te leren is het beter om even te pauzeren en op een ander moment opnieuw te proberen. Vergeet niet dat je puppy vaak na 5 à 10 minuten genoeg heeft gehad van zijn training, plan daarom verschillende momentjes in doorheen de dag.

6. Socialiseer je puppy

Je puppy socialiseren betekent eigenlijk dat je hond de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens, waarmee hij al dan niet een band opbouwt, moet leren kennen. Zo moet je puppy weten dat wanneer een andere hond zijn tanden toont, dit een waarschuwing kan zijn, maar dat dit bij mensen juist een vriendelijke betekenis heeft.

Socialiseren is dus enorm belangrijk, want u wil namelijk niet dat uw puppy:

 • Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, dieren, voorwerpen,…
 • Vlucht voor bepaalde personen, dieren, situaties.
 • Gaat jagen op mensen, dieren, …
 • Niet alleen thuis kan zijn.

Meer weten over hoe je een puppy sociaal maakt?

7. Beloon het goede gedrag en negeer het slechte gedrag

Beloon het gewenste gedrag van je puppy. Dit moet niet altijd aan de hand van iets lekkers, maar kan simpelweg ook door je puppy uitbundig te prijzen. De timing dat je jouw puppy beloont is essentieel, zo associeert hij de beloning met het gewenste gedrag. Maar ook slecht gedrag moet duidelijk gemaakt worden. Straffen is hier geen oplossing, maar negeren wel. Bijvoorbeeld: als je puppy op jou springt negeer hem dan volkomen! Dit vindt hij vreselijk! Pas als hij met 4 poten op de grond zit begroet je de puppy.

8. Leer bijten af!

Puppy’s spelen graag en kunnen in hun enthousiasme wel eens speels happen of bijten. Met hun scherpe babytandjes kan dit best pijnlijk zijn. Leer je pup daarom voorzichtig te zijn. Wanneer een pup met zijn broertjes of zusjes speelt, zullen zij hem laten weten wanneer het pijn doen door te piepen of stoppen met spelen of lopen weg. Ook de moederhond zal dergelijk gedrag niet tolereren en de pup op zijn plek zetten. Het is belangrijk dat jij je puppy dit ook laat weten en hem het bijten of té hard bijten afleert door bijvoorbeeld ‘Auw’’ te roepen en meteen te stoppen met spelen.

Lees meer over het bijten afleren bij je puppy.

9. leer je puppy om alleen te zijn

Alleen blijven moet uw puppy aangeleerd worden. Het zou dus niet oké zijn om je puppy meteen de eerste nacht alleen in de woonkamer achter te laten. Neem hem daarom eventueel mee naar je slaapkamer. Op het moment dat hij het dan wat moeilijker heeft, bent u in de buurt. Verder kan ook de bench worden gebruikt als hulpmiddel om het alleen blijven aan te leren. Uw puppy voelt zich namelijk veilig (na het aanleren) in zijn bench. Bouw het ‘alleen zijn’ langzaam op, leer je puppy bijvoorbeeld eerst om even alleen te zijn in de kamer. Herhaal dit regelmatig en en kom altijd na een paar seconden terug. Zo leert je puppy dat het normaal is dat je af en toe eens uit de kamer bent. Vanaf dit goed gaat kan je beginnen oefenen met uit huis gaan.

Lees meer over je puppy alleen laten.

10. Laat je hond een half uurtje gek doen!

Zoals je wel weet hebben puppy’s veel energie en hebben ze soms nood aan een half uurtje gekkigheid, ook wel “the zoomies” genaamd. Ze lopen door het huis, rennen rondjes rond te tafel, springen tegen je aan om dan weer direct weg te lopen. Dit gedrag is heel normaal, laat je hond daarom even zijn gekke zelf zijn en geniet ervan. Je puppy heeft het namelijk nodig, en jij hebt eersteklas entertainment.

Zit je na het lezen van deze blog nog met enkele vragen over de opvoeding van je hond? Lees dan zeker onze andere blogs.

Dierenarts
Heb je nog een vraag? Vraag gratis raad aan onze
honden- en kattenexpert van Just Russel.
Stel je vraag